Jag byggde den perfekta terrassen

En tråkig inhägnad, belägen alldeles för nära gatan förvandlades till en idealisk kvällsterrass. Här presenterar vi ett utdrag ur trädgårdsdesigner Peter Englanders bok Första spadtaget, där han berättar om hur han gick tillväga.

Terrasser för lättjefullt liv är livsnödvändiga för alla någorlunda lata människor. I min nya trädgård fanns en redan, positionerad utanför vardagsrummet i väster, med sol från lunch till kvällsmat. Det fanns emellertid två problem som jag var tvungen att ta itu med. Runt terrassen hade man byggt en illande grön skärmvägg av korrugerad plåt. Den var jag tvungen att ersätta. Mitt andra bekymmer handlade om det ynka avståndet till trottoaren. Att sitta där varenda kväll och morsa på alla förbipasserande kändes inte bra. Ändå var platsen idealisk. En dörr i huskroppen, ett kliv över tröskeln och så skulle man sitta där på sin solterrass.

Hur göra för att få terrassen mer intim? Första tanken var att bygga en två meter hög mur. Men det skulle kännas lite provokativt mot omgivningen och bli inte så lite klaustrofobiskt. Bättre vore det med en häck, en vintergrön häck, manshög och tät. Om jag planterade den alldeles vid trottoaren längs den befintliga kalkstensmuren kunde jag ju dessutom öka terrass-ytan. Därefter återstod bara grannarna på andra sidan gatan som från sina fönster på ovanvåningen kunde se över häcken. Men om jag gjorde en häck till, ovanpå den första, genom att plantera en liten miniallé av klotrobinia på insidan av häcken och lät kronorna sväva ovanför, skulle insynsskyddet bli optimalt. Jag funderade ett slag. Om jag köpte en färdigvuxen ligusterhäck med en höjd på låt säga etthundraåttio centimeter, så passade det bra med klotrobinior som hade en stamhöjd på två meter. Träden kunde planteras med stammarna smekande nära ligusterns insida för att spara plats.

Om jag dessutom först murade en låg stödmur runt hela terrassytan kunde jag plantera häcken och träden i utrymmet mellan den nya muren och den gamla ut mot gatan. Där kunde jag fylla på med den bästa av jordar. Dessutom skulle det bli lättare och stabilare att lägga golvet med stöd mot en mur. Ovanpå muren kunde jag ställa snygga krukor med vita flitiga Lisa. Det vita mot ligusterns mörkt gröna och så tål ju Lisa skugga. Hipp, hipp hurra!

Peter Englander är trädgårdsdesigner, programledare i tv och skribent. Han bor i Simrishamn på Österlen i Skåne där han driver Apotekarns Trädgård.

Exklusivt för Vi i Villas läsare:
 Köp boken!

Just nu kan du som läser Vi i Villa beställa boken Första spadtaget av Peter Englander (Bonnier fakta) för endast 179 kronor (Bokus ordinarie pris 199 kronor). För att göra din beställning går du in på www.bokus.com. Ange koden ”Villa” när du handlar.

”Det hela började med en typisk femtiotalsvilla med en alldeles hopplös trädgård, belamrad med monsterlika barrväxter och ängstoviga gräsmattor. Men huset var fint och värt en vackrare omgivning. Berättelsen handlar om de första staplande stegen mot min trädgårds pånyttfödelse. Den handlar om de själsliga våndorna, det ändlösa skissandet och slitet med spaden, om lyckan över att bygga en solterrass, ett orangeri och att plantera gröna häckar, massvis med rosor, perenner och fruktträd. Allt det slitiga och ljuva, det ofrånkomliga för oss som vill förverkliga drömmen om en trädgård.”

Erbjudandet gäller till och med den 31/5 2013 och enbart i Sverige.


Terassen före.


Färdiga liguster, manshöga.


En vintergrön häck, manshög och tät.


Kalkstensläggning. Rena pusslet.

En snabbskiss bara för att förstå. Hur man tänker. Och hur man ska göra.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar