Katrines uteplatsförvandling

Från fläckiga plattor och sliten trall till snygg stenlagd uteplats. Med enkla medel fick Katrine Worms tomt en tydligare rumsindelning. 

Varje gång Katrine Worm slog sig ner på terrassen för att ta en kopp kaffe och njuta av trädgården kände hon att det krävdes en förändring och en tydligare indelning av trädgården. Framför henne fanns bara slitna terrassbrädor och trista fläckiga stenplattor. Bortsett från ett par små rabatter med många misskötta gröna växter fyllde stenbeläggningen hela tomten på baksidan av huset. 

– Jag ville ha plats för barnen att leka och en ny, tydligare stenterrass, som inte skulle vara så stor och dominerande på tomten.

Katrine ville hitta en mer modern sten – gärna mörk – som skulle passa i stil till villan och letade efter inspiration i broschyrer, tidningar, på internet och hos olika stenåterförsäljare. 

– Jag tycker mycket om gatsten, men de passade inte ihop med arkitekturen på huset, som är byggt 1989.  

Hon valde till slut en mörk, kvadratisk betongplatta på 35 x 35 cm. Stenen lades på både fram och baksidan av huset med en gång som förbinder de båda platserna. För att bryta med det fyrkantiga intrycket av beläggningen på uteplatsen sattes plattorna i vinkel där gången från framsidan ansluter till beläggningen på baksidan.

–  En klar fördel då man inte drar in så mycket gräs när man varit en vända på tomten. Alla i familjen är mycket nöjda med resultatet. Det bästa är att det har blivit så mysigt i trädgården nu när gräsmattan är större, säger Katrine Worm.

Vad kostar det? Plattor liknande de som använts här, i storlek 35x35x 5 cm i mörk antracit, kostar 225–250 kronor/kvm. Prisexempel för schaktning, grävning, grus, fogsand, sättning, vibrering: cirka 25 000 kronor för 50 kvadratmeter, men priset kan variera mycket. Begär offert från ett par olika markentreprenörer. 

4 tips inför ditt eget stenprojekt

1. Beställ hem några stenar på prov. Det är en service som några leverantörer erbjuder, men du får räkna med att betala frakt om du inte vill behålla plattorna. Det blir lättare att bedöma färgen på stenarna och se hur de passar i stil till villan när du har dom på tomten.

2. Markera formen och storleken på den nya beläggningen. Använd krita eller spänn upp några snören. Då kan du i lugn och ro bilda dig en uppfattning om storleken och fundera på ett lämpligt mönster.

3. Gardera dig mot ogräs. Lägg en fiberduk under beläggningen för att hindra ogräs att växa upp nerifrån. Se till att fogsanden är tillräckligt fin och att den packas ordentligt. Då blir det svårt för flygande frön att få fäste.

4. Dekorsten längs huset kan se trevligt ut, men täck på att det svårt att få bort vissna blad, kottar och barr från rabatter fyllda med singel eller småstenar.

Uteplatsen innan den nya stenen. 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar