ANNONS FRÅN NITOR

Så får du ett trädäck som håller

Slipp den årliga inoljningen av altanen. Med Wood Protection behöver du endast lägga en dag på att behandla trädäcket – sedan kan du njuta av altanen i flera år.

altan


Känns det igen, samma visa varje år inför vår och sommar? Stuprören ska rensas, fönstren putsas, bilar och båtar rustas upp – och så altanen som ska oljas in – igen och igen. Men vänta, måste den verkligen det? Wood Protection från Fixor by Nitor är ett miljömärkt, kiselbaserat träskyddssytem som har flera fördelar. Förutom att behandlingen endast tar en dag att utföra blir träet vackert silvergrått och får bra skydd mot alger och annan ovälkommen påväxt.

Gammalt trä går att behandla på en gång men nytt tryckimpregnerat virke ska ha varit utsatt för väder och vind över minst en vinter, och helst två vintrar, innan behandlingen. Detta för att kiselteknologin i Wood Protection ska få full effekt.

Välj rätt dag

Bästa tiden för behandling är från vår till och med augusti när temperaturen är från +5°C och uppåt. Håll koll på väderprognosen och välj en lämplig dag, för det är viktigt att det inte regnar på den behandlade ytan under ett par dagar efter behandlingen.

Behandlingen utförs i två steg, först skrubbas trädäcket rent med Trärengöring Altan och sedan stryks Träskydd Altan på och får torka. Efter det kan du bara lägga dig i vilstolen och njuta av din altan.

Med Wood Protection får altanen inte bara en vacker, behaglig silvergrå yta du kan njuta av, utan också ett miljövänligt och varaktigt träskydd som heter duga.

Foto: Fixor by Nitor

Så här gör du:

Steg 1 – Rengör

  1. Blöt träytan med vatten innan du påbörjar rengöringen.
  2. Blanda Trärengöring Altan med vatten enligt instruktionen på förpackningen. Påför med målardyna, roller, pensel eller med Mäster målardyna Terrass för snabb och jämn utläggning. Låt verka 10–15 minuter. Fukta ytan med vatten om ytan torkar under denna tid.
  3. Skura bort smutsen med vatten och en hård borste. Spola sedan rent ytan och låt torka innan du påbörjar behandlingen med Träskydd Altan.

OBS! Om träytan innehåller stora mängder överskottsolja kan du behöva rengöra två gånger med outspädd Trärengöring Altan. Säkerställ att du fått bort all eventuell träolja innan du påbörjar nästa steg.

Steg 2 – Skydda

  1. Påför Träskydd Altan med en målardyna, pensel eller roller av god kvalitet. Mäster Målardyna Terrass ger en snabb och jämn utläggning.
  2. Låt därefter ytan torka, torktiden varierar beroende på temperatur och träytans uppsugningsförmåga. Sedan är behandlingen klar och du kan njuta av din altan!

Silvergrått passar både moderna och gammaldags trädgårdar. 
Foto: Fixor by Nitor

 

Frågor & svar

Hur fort går det att få en vacker silvergrå yta? 

Hur lång tid det tar att få fram den grå tonen beror på mängden sol som kommer åt ytan, men ungefär 1–3 månader är ett bra riktmärke. Sedan fortsätter denna process successivt under ytterligare ett par månader. Den grå tonen är bestående.

När du gjort behandlingen kan du njuta av resultatet i flera år framöver!
Foto: Fixor by Nitor

Finns det saker man bör undvika vid behandlingen?

Produkterna ska inte användas inomhus eller i inglasade uterum där träytorna aldrig utsätts för väder och vind.

Medlen etsar på aluminium och glas, så tänk på att alltid skydda sådana ytor från skvätt och stänk. Det är också viktigt att använda handskar och ögonskydd.

Hur länge håller behandlingen?

I flera års tid, men om ytan behandlas med hela Wood Protection-systemet inklusive vår Underhållstvätt Altan, kan den behandlade ytan förstärkas i upp till tio år. Den totala livslängden beror dock på träets kvalitet, ålder och skick, samt geografiskt läge.

Om Wood Protection

Wood Protection träskyddssystem består av Trärengöring Altan och Träskydd Altan och är framtaget för användning på altaner, bryggor, pooldäck, trappor och liknande träytor utomhus. Wood Protection har också en produkt för underhållsrengöring – Underhållstvätt Altan.

Mest lästa artiklar