Välj rätt virke

Vår och sommar känns inte längre som en utopi! Kanske är det dags att fräscha upp däcket eller bygga ny altan? Här ger Per Nyberg, lagerchef på Bygma, svar på sju viktiga frågor inför valet av virke.


1. Vad ska jag tänka på innan jag väljer virke?

– Det viktigaste är att du trivs med underlaget. Tänk på samma sätt som när du väljer tapet eller färg inomhus, det ska vara samma känsla. Andra frågor man kan ställa sig är hur stor altanen ska vara och hur mycket den kommer att användas.

2. Vilka träslag finns att välja bland?

– Tryckimpregnerad furu, ädelträ, ThermoWood och lärk är några virkessorter som finns att välja bland.

Tryckimpregnerad furu är det vanligaste virket vid altanbygge. Det är prisvärt och hållbart mot fukt och röta. Nackdelen med tryckimpregnerad furu är att den behandlas med ett rötskydd som har viss miljöpåverkan.

Ädelträ är en benämning på olika träslag som teak, alm, mahogny och ek. Ädelträ är hållbart och har ett inbyggt skydd mot röta. Det anses ofta vara estetiskt snyggt.

ThermoWood är ett värmebehandlat virke vilket är skonsamt mot miljön och ger skydd mot röta.

Lärk har snarlika egenskaper som tryckimpregnerad furu när det gäller hållfasthet och rötskydd. Träslaget är inte behandlat med några gifter men har ofta en lång transportväg. Färgen är ljus och risken för missfärgningar är något större än vid andra träslag.

3. Hur viktigt är virkets ursprung?

– Viktigt. Virket ska gå att spåra. Spårbart virke visar att det inte kommer från skog och mark som har skövlats eller behandlats med otillåtna medel. Korta transportsträckor är att föredra för miljöns skull.

4. Hur ska man tänka kring dimensioner?

– Den vanligaste storleken på brädor är 28 x 120 mm. Personligen föredrar jag virke i storleken 34 x 145 mm, det gör att altanen ser mer rustik ut. Större dimensioner minskar även risken för sviktande golv. Stora altaner som byggs med virke av små dimensioner riskerar att se randiga och klena ut. Vid mindre altaner spelar dimensionerna mindre roll.

5. Hur undviks stickigt virke?

– Alla träslag kan bli mer eller mindre stickiga. Med furu är risken större än med till exempel ädelträ eftersom ädelträ är fet i sig själv. Att ta hand om och sköta virket minskar risken för stickor.

6. Vilka trender finns just nu?

– Bredare plankor, värmebehandlat trä och rillat virke (med spår) är några av de trender vi märker av. Vi ser också att altanerna som byggs blir allt större i storlek och ofta används som en förlängning av inomhusmiljön.

7. Billigt är mest prisvärt, eller..?

– När man ska köpa virke bör man ta reda på vad hela konstruktionen kostar. Ibland kan själva trallvirket vara billigt medan konstruktionen kostar mer. Pris kontra hållbarhet är också viktigt att ha koll på. Det vill säga, vad kostar virket på sikt, utslaget på antal år?

Så sköter du din altan

Tvätta altanen med såpa och en mjuk borste vår, sommar och höst.

För lyster, olja in golvet efter tvätt. Det finns många produkter att välja bland, fråga försäljaren vad som passar bäst till just din altan.

Tänk på

Konstruktionen måste ha goda dräneringsförhållanden så att virket har en chans att torka ut.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar