Vi fick en uteplats i lä

En uteplats i lä med utsikt över Roslagens vackra åkrar. Tack vare husets nya smarta utbyggnad i vinkel fick familjen Sundin ett helt nytt rum att umgås i – utomhus!


Vem: Roger och Karin ­Sundin med två barn.
Var: Roslagen
Projekt: Tillbyggnad på 60 kvadratmeter och uteplats på 35 kvadratmeter.

Huset behövde bli större invändigt. Men att tillbyggnaden på 60 kvadratmeter också skulle ge huset en extra bonus i form av en riktigt bra uteplats hade familjen inte riktigt räknat med. Hörnan blev den favoritplats i lä som man tidigare saknat.

– Vi behövde ju egentligen bara bygga ut ytan invändigt, säger Roger Sundin. Men när arkitekten ritade in en uteplats i vinkeln mellan det nya och det gamla såg vi hur fint och bra det skulle bli.

Tidigare hade man bara en uteplats på den grusade planen framför huset, och en viloplats på gräsmattan. Men uteplatsen på stenläggningen i direkt anknytning till huset blev som ett extra rum. För här spenderar hela familjen dagarna om sommaren.

– En sommar hade vi fest för 40 personer här! Det är nästan som en innergård eftersom den är omgärdad av två husväggar. På så vis är det alltid varmt och skönt här.

Själva utbyggnaden ligger gömd bakom ursprungshuset och är gotlandsinspirerad i sin stil. Först var tanken att bara göra en kopia av ursprungshuset men när man kontaktade arkitekt Eva Renström började de diskutera andra möjligheter.  

– Vi var både mycket influerade av Gotland och så tänkte vi på den gamla stenladan som ofta fanns nära husen på landet förr i tiden. Då kändes det inte helt fel att göra verklighet av våra idéer. Vi diskuterade kraftfulla kontraster mellan 1700-tal och 2000-tal. Små fönster och stora fönster. Högt i tak och lågt i tak, och så vidare. Sedan gjorde vi allt själva – utom att mura putsa och dra el, men resten är vårt eget verk. Till uteplatsen som är 35 kvadratmeter hittade jag inget tillräckligt stort bord som passade – så jag snickrade ihop ett själv.


Det kunde vara på Gotland men så är inte fallet. Mitt bland de böljande åkrarna i Roslagen ligger den här moderna tillbyggnaden. Men den bästa bonusen var ändå uteplatsen i lä.


Till den stora uteplatsen behövdes ett stort bord. Men rätt bord fanns inte att köpa så Roger byggde detta gotlandsinspirerade själv. Kuddar Mimou, muggar från Edblad.


En stenaltan ska ha många krukor. Dessa från Edblad fylls under sommaren med pelargoner som klarar alla sommarens väderväxlingar.

Familjens tips för en bra uteplats

Fritt från vind och insyn. För att uteplatsen ska bli riktigt använd bör den vara privat och i ett vindskyddat läge.

Nära köket. Om möjligt, placera uteplatsen nära köket. Det är mellan dessa två ställen det brukar bli mest spring på sommaren.

Rätt underlag. Sten på uteplatsen är lättskött, möblerna står rakt och det brukar bli varmt och gott att gå på.

Möblera uteplatsen. Skapa rumskänsla utomhus. Krukor, fågelbad, filtar kuddar på stolarna gör uteplatsen trevlig och ombonad.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar