”Hur åtgärdar vi kallraset?”

Hur kan vi lösa kallraset och golvkylan på bästa sätt, undrar Vi i Villas läsare. Tyvärr finns inga genvägar, svarar vår expert Björn Christiernsson.


”Hur åtgärdar vi kallraset?”

För ett år sedan köpte vi en härlig liten stuga vid kusten i Varberg, som inte är vinterisolerad. Det löste vi med att sätta in en värmeväxlare, men när vi nu har varit i stugan under vintermånaderna och det har varit blåsigt och minusgrader ute så drog det jättemycket och golven var kalla.

Hur kan vi lösa kallraset och golvkylan på bästa sätt? Det går att krypa under huset en bit och vi ser att det hänger “gul isolering” på vissa ställen, men vi kommer inte hela vägen in eftersom det är för trångt.

Huset har även fått ny utvändig panel, men det är inte isolerat, utan det ser ut som om de gamla ägarna bara har satt ny panel på den gamla (det är även omgjort inomhus). Finns det något knep eller ny metod för att isolera stugan utan att ta ner alla väggar och börja om på nytt?

Kurt & Kirsi Johansson

Svar: Att golven är iskalla är en kombination av dålig isolering i bjälklaget/golvet och ett kallras från resten av byggnaden, det vill säga fönster, väggar och tak. Jag tror därför att hela byggnaden måste bli tätare och bättre isolerad för att komma till rätta med problemet.

Att bara tilläggsisolera golvet kommer förmodligen inte att räcka. Mattor och sockor blir därför mitt bästa tips då det inte finns några genvägar till att tilläggsisolera ett hus.

Björn Christiernsson

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar