Att bygga attefallshus – en stor guide

Ett attefallshus kan byggas som en extra bostad på din tomt, som ett växthus, uterum, bastuhus eller liknande. Om du planerar att bygga ett attefallshus finns det en del regler att ta hänsyn till, och en rad beslut som måste tas. Här är en stor guide!

Bild: Jabo

Attefallsstuga Jabo Trivas, 25 kvm, ca 80 500 kr.

Bild: Attefallshus.com

Attefallshus med loft, Ljusterö, 25 kvm, nyckelfärdigt från 349 000 kr.

Bild: Skånska Byggvaror

Attefallshus Lage, 18,5 kvm, går att sätta in bastu som tillval, 37 995 kr.

Bild: Sommarnöjen

Attefallshus C/o, modell Tidlös Hög, 25 kvm, från 379 000 kr.

Bild: Polhus/Byggmax

Attefallshus Java, knuttimrad stuga på 24 kvm, 73 900 kr.

Bild: Willab Garden

Fristående växthus, Plus 6, 27,6 kvm, från 50 995 kr.

Regler för attefallshus

Sedan den 2 juli 2014 är det tillåtet att uppföra en komplementbyggnad eller komplementbostadshus i närhet till ditt en- eller tvåbostadshus, utan bygglov.

Den bygglovsfria byggnaden får vara högst 25 kvadratmeter med en taknockshöjd på max 4 meter. Men även fast det inte kräver bygglov så måste du göra en anmälan till byggnadsnämnden i kommunen. Du får inte påbörja ditt bygge innan du fått ett startbesked.

– Det ska i regel inte vara något problem så länge ritningarna uppfyller alla krav från Boverket och området du bygger på inte omfattas av exempelvis strandskyddet. Men är det någonstans i processen som det kan uppstå problem så är det ofta i samband med ansökan. Det kan skilja väldigt mycket från kommun till kommun vad gäller handläggningstider och avgifter för ansökan, säger Peter Efvergren, VD på Attefallshus.com.

Om du vill bygga attefallshuset närmare 4,5 meter från tomtgränsen måste du dessutom få godkännande av berörda grannar. Detta ska helst vara skriftligt, men det är inget lagkrav. Får du inte medgivande så måste du ansöka om bygglov.

I särskilda fall kan kommunen kräva bygglov ändå. Det gäller främst om området utgör en värdefull miljö eller om byggnaden är av historiskt, miljömässigt eller konstnärligt värde. Kontakta kommunen för att höra vad som gäller för ditt område och bygge.

Förutom de generella reglerna för attefallshus finns det också andra krav att tänka på, allra helst om byggnaden ska kunna användas som en bostad.

– Om huset ska användas som permanentbostad krävs en högre standard jämfört med friggeboden. Byggnaden ska uppfylla alla krav som gäller för en bostad enligt Boverkets byggregler. Det innebär bland annat krav på tillgänglighet, rumshöjd, dagsljus, brandkrav och energikrav, säger Peter Efvergren.

Du kanske inte behöver ett komplementbostadshus, utan istället vill bygga ett garage, växthus, förråd eller uterum? Det går också bra så länge storleken är inom ramen för attefallshusreglerna.

Läs mer: Så tjänar du pengar på ditt attefallshus

Grund till attefallshus

Hur grunden görs beror på vilken typ av byggnad du ska uppföra, samt marken som grunden ska läggas på. De vanligaste grunderna är:

 Skruvfundament, vilket är speciella skruvar som sätts i marken.

– Det är en väldigt billig, miljövänlig och effektiv metod som inte kräver att du ska komma fram med en grävmaskin vilket spar på din gräsmatta. Men om huset ska placeras på hårdare grund som till exempel sten, då fungerar inte denna metod, säger Peter Efvergren.

Plintgrund, den metod som ofta används när hus ska placeras på sten.

– Det är också en relativt enkel och billig metod, säger Peter Efvergren.

Gjuten platta/plattgrund, en vanlig metod som är lite dyrare, men väldigt bra för isolering och golvvärme.

– Rent generellt skulle jag rekommendera att först konsultera med hustillverkaren eftersom huset i sig kan lämpa sig för olika grunder. Sedan skulle jag kontakta ett företag som arbetar med grundläggning så att de kan komma ut och undersöka platsen där huset ska stå, säger Peter Efvergren.

Byggsats eller nyckelfärdigt attefallshus?

Det finns flera leverantörer som säljer byggsatser till attefallshus där du kan välja om du vill bygga ihop komponenterna själv eller anlita en byggfirma att göra jobbet.

Att köpa ett nyckelfärdigt attefallshus är också ett alternativ. Det lyfts på plats och i princip färdigt att använda direkt.

Kostnad för attefallshus

Priset på ett attefallshus varierar beroende på användning och hur mycket du bygger själv.

– Om huset ska fungera som permanentbostad med toalett och kök ligger de flesta byggsatser för attefallshus inom prisnivån 200 000-400 000 kronor, beroende på ambition. Sedan tillkommer pris för montering och installation. Ett nyckelfärdigt attefallshus kan du hitta från 300 000 kr och uppåt, säger Peter Efvergren.

Uppvärmning av attefallshus

Vad du väljer för uppvärmning till ditt attefallshus beror på hur du planerar att använda det. Om attefallshuset ska användas som permanentbostad finns det särskilda energikrav från Boverkets byggregler. Det är samma krav som för vilken bostad som helst som ska användas året om. Om du ska använda det som gäststuga finns det andra värmekällor att titta närmare på.

De olika alternativen som finns är:

 • Braskamin – passar för attefallshus som används som gäststuga där du vill ha snabb uppvärmning under en kortare period. Det är dock dyrt att installera en braskamin och den kräver tillsyn då den är igång.
 • Luftvärmepump – passar attefallshus som ska kunna användas mer regelbundet. Den är billig att installera och fungerar utmärkt för underhållsvärme. En luftvärmepump kan också användas till luftkonditionering för de varma sommardagarna. Luftvärmepump är också bra för andra typer av byggnader, så som förråd eller garage, eftersom det skyddar mot frys- och fuktskador.
 • Vattenburen uppvärmning – passar attefallshus som ska användas som permanentboende. Det går att använda för underhållsvärme och ger låga driftkostnader. Det är dock dyrt att installera.
 • Elvärme – denna värmelösning är stabil och enkel, men har väldigt höga driftkostnader. Det är med andra ord inget bra alternativ för ett attefallshus som ska värmas upp året runt.

Hyra ut ditt attefallshus

För att få hyra ut ditt attefallshus i andra måste bostaden uppfylla alla krav som permanentbostad.

– Det är samma regler som för andrahandsuthyrning av en bostadsrätt eller villa. Och även här har vi ju sett en uppluckring av reglerna, där jag tänker på den nya lagen från 2013 som anger att den som hyr ut ska kunna ta ut 4 procent av bostadens marknadsvärde per år, utöver kostnader för drift och slitage. Här kan man tänka sig att en del människor ser en chans att tjäna en extra peng genom att bygga ett attefallshus i områden med stor bostadsbrist och hyra ut till exempelvis studenter, säger Peter Efvergren.

Läs mer: Vi har listat åtta attefallshus – från budget till lyx 

Skaffa attefallshus – 8 steg:

 1. Fundera och besluta dig för vilket typ av attefallshus du vill bygga, samt önskad placering.
 2. Bestäm om du vill köpa nyckelfärdigt attefallshus, byggsats eller rent av bygga allt själv. Ta därefter kontakt med olika leverantörer för att hitta det bästa alternativet. Men beställ inget innan du genomfört nästa steg.
 3. Kontakta byggnadsnämnden för att se vad du behöver göra för att få sätta i gång. Du behöver minst göra en anmälan och sedan vänta in startbesked. Anmälan består av diverse handlingar, bland annat ritningar, därför är det viktigt att du redan innan bestämt dig för vilket typ av attefallshus du vill bygga.
 4. När du fått startbesked är det dags att sätta i gång med grunden. Om du bestämt dig för nyckelfärdigt attefallshus eller byggsats, kom ihåg att höra med tillverkaren vilken typ av grund som lämpar sig för huset.
 5. Kontakta sedan ett företag som arbetar med grundläggning och hör dig för om vilka alternativ som finns.
 6. När grunden är färdig är det dags för att bygga huset, på egen hand eller av byggsats, eller om du väljer att köpa nyckelfärdigt som lyfts på plats.
 7. Beroende på typ av nyttjande är det nu dags att installera systemen för exempelvis värme, vatten eller elektricitet. Elen måste en behörig elektriker installera.
 8. Innan attefallshuset får börja användas måste du få ett slutbesked från byggnadsnämnden. Sedan är det bara att inreda och njuta av din nya attefallshus!

Källor: Attefallshus.se, Attefallshus.com, Husgrunder.com.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar