Så tjänar du pengar på ditt attefallshus

Har du, eller funderar du på att bygga, ett attefallshus på tomten? Det kan ge dig mer klirr i kassan – och hjälpa till att lösa bostadsfrågan för nyanlända.

Ett attefallshus höjer inte enbart marknadsvärdet på ditt hus – det ger dig dessutom en extra inkomst om du hyr ut det. Det menar Pernilla Högforsprojektledare för Boplats Göteborg som just nu anordnar en attefallsutställning.

– Eftersom det är brist på bostäder så är varje attefallshus ett positivt tillskott. Vi på Boplats möter dagligen studenter, personer som arbetar och nyanlända som inte har någonstans att bo. Vissa kommuner hyr privatpersoners attefallshus för att lösa bostadsfrå- gan för anvisade nyanlända som ska bo i respektive kommun, säger Pernilla.

Vad krävs för att jag ska få hyra ut det?

– Byggnaden ska uppfylla alla krav som gäller för en bostad enligt Boverkets byggregler, BBR, för att kunna hyras ut. Exempel på krav är tillgänglighet, rumshöjd, dagsljus, brandkrav samt energikrav. Det krävs en bygganmälan till stadsbyggnadskontoret i din kommun för att bygga ett attefallshus samt ett startbesked från kommunen.

I dag finns det många leverantörer som åtar sig att lösa alltifrån bygganmälan, påkoppling på VA till utrullning av färdig gräsmatta eller altan runt huset om man inte själv är intresserad av att lösa det praktiska och administrativa.

Hur mycket ska jag spara ihop för att ha råd med extrahuset?

– Nyckelfärdigt, cirka en halv miljon.

Hur mycket är en rimlig hyra att ta ut?

– Det regleras av privatuthyrningslagen som ger dig rätt att ta ut en kostnadsbaserad hyra som inte påtagligt överstiger summan av kapitalkostnaden och driftkostnaden för bostaden. Kapitalkostnaden ska beräknas som en skälig årlig avkastningsränta på bostadens marknadsvärde. Så, allt mellan 4 000 och 9 000 kronor i månaden.

Vill man verkligen ha en främling boende på tomten?

– Jag tror många kan se det som en fördel att få en ”granne” boende på tomten. Någon som ser om huset när man själv är bortrest, vaktar katten eller hjälper till med gräsklippning.

Vilken modell av attefallshus skulle du välja om du byggde ett?

– Jag skulle välja ett som uppfyller kraven för att klassas som bostad och som tilltalar mig estetiskt. Gärna hög takhöjd i en del av huset och bra ljusinsläpp!

Läs mer på Boplats.se. Utställningen pågår fram till den 31 mars. 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar