Så tjänar du pengar på ditt attefallshus

Har du, eller funderar du på att bygga, ett attefallshus på tomten? Det kan ge dig mer klirr i kassan – och hjälpa till att lösa bostadsfrågan för nyanlända.


Ett attefallshus höjer inte enbart marknadsvärdet på ditt hus – det ger dig dessutom en extra inkomst om du hyr ut det. Det menar Pernilla Högforsprojektledare för Boplats Göteborg som just nu anordnar en attefallsutställning.

– Eftersom det är brist på bostäder så är varje attefallshus ett positivt tillskott. Vi på Boplats möter dagligen studenter, personer som arbetar och nyanlända som inte har någonstans att bo. Vissa kommuner hyr privatpersoners attefallshus för att lösa bostadsfrå- gan för anvisade nyanlända som ska bo i respektive kommun, säger Pernilla.

Vad krävs för att jag ska få hyra ut det?

– Byggnaden ska uppfylla alla krav som gäller för en bostad enligt Boverkets byggregler, BBR, för att kunna hyras ut. Exempel på krav är tillgänglighet, rumshöjd, dagsljus, brandkrav samt energikrav. Det krävs en bygganmälan till stadsbyggnadskontoret i din kommun för att bygga ett attefallshus samt ett startbesked från kommunen.

I dag finns det många leverantörer som åtar sig att lösa alltifrån bygganmälan, påkoppling på VA till utrullning av färdig gräsmatta eller altan runt huset om man inte själv är intresserad av att lösa det praktiska och administrativa.

Hur mycket ska jag spara ihop för att ha råd med extrahuset?

– Nyckelfärdigt, cirka en halv miljon.

Hur mycket är en rimlig hyra att ta ut?

– Det regleras av privatuthyrningslagen som ger dig rätt att ta ut en kostnadsbaserad hyra som inte påtagligt överstiger summan av kapitalkostnaden och driftkostnaden för bostaden. Kapitalkostnaden ska beräknas som en skälig årlig avkastningsränta på bostadens marknadsvärde. Så, allt mellan 4 000 och 9 000 kronor i månaden.

Vill man verkligen ha en främling boende på tomten?

– Jag tror många kan se det som en fördel att få en ”granne” boende på tomten. Någon som ser om huset när man själv är bortrest, vaktar katten eller hjälper till med gräsklippning.

Vilken modell av attefallshus skulle du välja om du byggde ett?

– Jag skulle välja ett som uppfyller kraven för att klassas som bostad och som tilltalar mig estetiskt. Gärna hög takhöjd i en del av huset och bra ljusinsläpp!

Läs mer på Boplats.se. Utställningen pågår fram till den 31 mars. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar