Det händer med förslaget om slopat bygglov

Vi i Villa har tidigare rapporterat om regeringens förslag om slopat krav på bygglov för utbyggnader på 15 kvm och komplementbostadshus på 25 kvm. Nu har regeringen röstat ja till förslaget – det här är vad det kommer innebära för dig som är småhusägare.

Regeringen har röstat ja det nya förslaget om slopat krav på bygglov. Förslaget innebär att kravet på bygglov försvinner för utbyggnader på upp till 15 kvm för hus som redan har bygglov. Det blir dessutom möjligt att bygga ett 25 kvm stort komplemetbostadshus för permanentboende på tomten, även det utan bygglov.

Så funkar det

För alla tillbyggnader gäller regeln att det inte får placeras närmre än 4,5 meter från tomtgränsen utan grannarnas tillåtelse. Alla tillbyggnader måste också anmälas till byggnadsnämnden.

Skillnaden från tidigare blir att det inte krävs någon bygglovsprövning som avgör om byggnaden är lämpligt placerad i förhållande till detaljplan och andra bestämmelser. Det kommer även att gå snabbare att få besked om byggstart.

Tillbyggnad om 15 kvm

Max 15 kvm får byggas till på en- och tvåbostadshus. I normalfallet ska tillbyggnaden kunna ske även om det strider mot detaljplanen. Tillbyggnader får dock inte överstiga bostadshusets tacknockshöjd eftersom man vill undvika tornlika byggnader.

De 15 kvm avser bruttoarea, vilket innebär att de utgår från tillbyggnadens yttermått. Om tillbyggnaden ska göras i två plan kan markytan alltså bara vara hälften så stor.

Altan, två extra takkupor och inredning av ytterligare en bostad i huset får göras utan bygglov.

Komplementbostadshus

Arean för komplementbostadshuset föreslås kunna delas upp i delar, exempelvis 20 kvm bostad och 5 kvm förråd på annat ställe. Taknockshöjden för denna hustyp är 4 meter.

Du kan bygga ett komplementbostadshus med källare så länge det inte överskrider 25 kvm.

Reglerna gäller både för permanentboende och fritidsboende.

 

Nu tas ärendet upp i riksdagen som väntas fatta beslut den 4 juni. Samtidigt utreder Boverket hur regelverket ska se ut när tomten gränsar till allmänning.

Läs även 25 kvm utan bygglov och Nu blir det enklare att bygga till

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar