Bygga nytt och bygga ut – din guide till bygglov

Funderar du på att bygga nytt eller bygga ut? Lars Brask på Boverket reder ut regler kring attefallshus, friggebod, uterum och bastu.

Växthus, uterum, bastu eller kanske en tillbyggnad på huset? När du ska bygga finns det flera saker att tänka på. Även om vi idag kan bygga flera olika byggnader utan bygglov så krävs det i flera fall en anmälan till byggnadsnämnden. Det finns också andra saker att ta hänsyn till, som till exempel detaljplan och grannar.

– Mitt råd är att alltid ta en dialog med kommunen för att vara säker på att du inte förbiser något, säger Lars Brask från Boverket.

Bygglov för fristående byggnader i Attefallshusstorlek – max 25 kvm

Du får idag uppföra en komplementbyggnad på maximalt 25 kvadratmeter med en taknockshöjd på 4 meter på tomten, utan bygglov. Det kan till exempel vara en mindre bostad, ett uterum, växthus eller en bastustuga. Det krävs dock en anmälan till byggnadsnämnden – bygget får inte påbörjas förrän du fått startbesked. Du får heller inte bygga något närmare 4,5 från tomtgränsen utan medgivande från grannar.

Bygglov för fristående byggnader i Friggebodsstorlek – max 15 kvm

En byggnad på högst 15 kvadratmeter med en taknockshöjd på 3 meter får uppföras utan bygglov och eventuellt också utan anmälan till byggnadsnämnden. De gånger det behövs en anmälan är om du exempelvis ska installera avlopp, vattenförsörjning, eldstad eller skorsten.

Bygglov för rum eller uterum anslutet till huset (tillbyggnad)

Om du ska bygga ett till rum eller uterum som är anslutet direkt till huset räknas det som en tillbyggnad, och tillbyggnader kräver normalt sett bygglov. Men det finns undantag. En tillbyggnad med en bruttoarea om högst 15 kvadratmeter får göras utan bygglov till en- och tvåbostadshus. Du måste dock även här göra anmälan till byggnadsnämnden.

Bygglov för bastu inomhus

Bygglov krävs normalt sett inte för att bygga en bastu inomhus, så länge inte husets yttre utseende påverkas mycket. Däremot kan du behöva göra en anmälan till byggnadsnämnden i kommunen. Det gäller främst om du behöver installera eller väsentligt ändra avlopp, vattenförsörjning, eldstad eller skorsten.

 

Lars Brask, Boverket.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar