Norrman rev grannens hus

Efter en långvarig fejd var norrmannen hämndlysten. När grannarna var på semester passade han på att riva halva deras hus.


Den norska grannfejden i Nesøya, sydväst om Oslo, spårade ur när Arne Vigeland, 40, kallade in grävskopor och hantverkare för att riva delar av grannarnas hus, skriver Dagbladet.

Orsaken är att nyinflyttade Vigeland har synpunkter på hur gränserna respekteras. Enligt honom har Wencke Waage, 66, och Rogert Waage, 70, som bott i området i 60 år, ett hus som delvis sträcker sig över på hans tomtsida. Vigeland menar att deras hus blockerar en av de bästa utsiktspunkterna i området.

Jämnat med marken

När paret Waage var på semester i Spanien passade Vigeland på att kalla in hantverkare som med sågar, bräckjärn och grävskopa helt enkelt rev den del av huset som sträcker sig över hans tomtgräns.

– Växthuset vi hade är helt jämnat med marken och allt material de rivit bort har de kastat in i köksträdgården. I huset hade min far en snickarverkstad och min mor en ateljé. Det var målerier, vävkonst, gamla fotoalbum från min mormor och böcker från när jag och min syster gick i skolan. Allt som fanns där inne är blött, raserat och ödelagt, säger Wencke.

Äganderätten är starkare än Jantelagen

I helgen lät Vigeland även riva en del av en stenmur som ligger mellan hans och grannen Walther Medins tomter.

– Den muren byggde min far för 70 år sedan, säger Medin till Budstikka.

Finansmannen Arne Vigeland förnekar inte att han ligger bakom rivningarna. I Dagens Næringsliv förklarar han att äganderätten gäller och att den är starkare än Jantelagen. Han menar att grannarna tagit för vana att strunta i gränserna.

– Jag brukar kalla dem ”läkare utan gränser”. Näsan alla där är läkare, säger han till Dagens Næringsliv.

Har du någon grannfejd?

Man väljer inte sina grannar (för det mesta) och ibland är det svårt att komma överens. Har du varit med om något bråk som spårat ur? Maila gärna din historia till oss på redaktionen@viivilla.se

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar