Nu blir det enklare att bygga till

Bostadsministern Stefan Attefall presenterade i år ett förslag om att slopa bygglov på tillbyggnader under 15 kvadratmeter, vilket gör det enklare att bygga till.


Regeringen föreslår att det från och med den 2 juli ska räcka med en anmälan till byggnadsnämnden för den som vill göra en utbyggnad på max 15 kvadratmeter.

Förslaget om att slopa bygglov på mindre utbyggnader av villan eller fritidshuset kommer göra det enklare för privatpersoner att bygga altan och inglasad veranda. Det kommer även bli enklare för dem som vill bygga om vinden och källaren till exempelvis barnrum, samt att bygga till två extra takkupor – så länge du inte ändrar på bärande konstruktion. Förslaget gör det också möjligt att bygga om huset invändigt och göra plats för en uthyrningsdel.

Friggeboden blir inte större
Under presskonferensen tog Stefan Attefall, även upp förslaget som presenterades i vintras om att friggeboden ska växa från 15 till 20 kvadratmeter. Detta är nu helt ändrat och handlar istället om en komplementbyggnad på upp till 25 kvadratmeter som du får bygga utan bygglov.

Om förslaget går igenom blir det med andra ord möjligt för villaäagare att bygga större, ha friggebod samt skaffa komplemenstboende, förutsatt att tomten är tillräckligt stor och att detlajplanen tillåter bebyggelsen.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar