”Byta dörrar och fönster – hur gör vi?”

Vi planerar att byta ut fönster och ytterdörr hemma hos oss, men hur går vi tillväga, undrar en läsare. Vi i Villas expert ger en konkret guide.


Nu i vår planerar vi att byta ut fönster och ytterdörr hemma hos oss, och vi tänker att vi ska fixa det själva men har aldrig gjort något sådant tidigare. Det vore jättesnällt om ni kunde förklara hur man gör!
Gabriella och Amir

Svar: Att montera nya önster och dörrar är inte så svårt. Karmarna har förborrade hål för karmskruvar, och med dem är det enkelt att justera karmes läge. Här är en kortfattad beskrivning. 

Montera fönster

1. Fäst brädbitar som anhåll på fasadens utsida så att inte karmen tippar ut under arbetet.

2. Lägg två plastkilar på varandra i var ände av fönsterhålet för fönsterkarmen att stå på. Justera dessa tills de är helt i våg och fixera med skruv.

3. Lyft karmen på plats.

4. Fixera karmen med kilar och kontrol- lera med vattenpass att karmen står i lod. Mät diagonalerna i karmen. Om diagonalerna är lika så är alla hörn räta.

5. Fäst karmen med karmskruv. Ta bort kilarna i sidorna. Väg av med vattenpasset och kontrollera diagonaler igen. Justera karmskruvarna vid behov med karmskruvsnyckelns andra ände.

6. Sätt i bågarna och prova att öppna och stänga. Justera karmskruvarna vid behov.

7. Dreva runt karmen och täta på insidan med åldersbeständig tejp.

8. Montera smygbeklädnad på insidan.

9. Montera fönsterbleck och fönsterfoder på utsidan.

Montera ytterdörr

1. Ytan som tröskeln ska stå på ska vara i våg och i rätt höjd. Häfta fast drevremsa på tröskelns undersida.

2. Ställ karmen på plats. Fixera upptill och nedtill med kilar.

3. Kontrollera karmen med vattenpass och justera in dess läge. Mät diagonalerna i kar- men. Om de är lika så är alla hörn räta.

4. Fäst karmen med karmskruv upptill och nedtill på båda sidor. Ta bort kilarna. Fäst övriga karmskruvar. Kontrollera med vattenpass och mät diagonalerna i karmen igen.

5. Häng in dörren och prova att den går att stänga och sluter tätt mot karmen. Kontrollera att springan mellan dörrblad och karm är lika bred runt om. Justera karmskruvarna vid behov. Dörren kan justeras i höjdled med gångjärnen. Under övre skyddskåpan sitter justerskruvar. Gångjärnen kan ibland också justeras i sidled med skruvar i dörrbladet. I slutblecket i karmen sitter ofta två stödskruvar. Dra åt dessa mot väggregeln. Justera slutbleckets läpp så att dörren sluter ordentligt när den är stängd.

6. Dreva mellan karm och väggregel från både in- och utsida.

7. Täta insidan med åldersbeständig tejp.

8. Montera smygbeklädnad på insidan och dörrfoder på utsidan.

9. Montera ett tröskelbleck på utsidan.

Roger Nyström

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar