”Byta dörrar och fönster – hur gör vi?”

Vi planerar att byta ut fönster och ytterdörr hemma hos oss, men hur går vi tillväga, undrar en läsare. Vi i Villas expert ger en konkret guide.

Nu i vår planerar vi att byta ut fönster och ytterdörr hemma hos oss, och vi tänker att vi ska fixa det själva men har aldrig gjort något sådant tidigare. Det vore jättesnällt om ni kunde förklara hur man gör!
Gabriella och Amir

Svar: Att montera nya önster och dörrar är inte så svårt. Karmarna har förborrade hål för karmskruvar, och med dem är det enkelt att justera karmes läge. Här är en kortfattad beskrivning. 

Montera fönster

1. Fäst brädbitar som anhåll på fasadens utsida så att inte karmen tippar ut under arbetet.

2. Lägg två plastkilar på varandra i var ände av fönsterhålet för fönsterkarmen att stå på. Justera dessa tills de är helt i våg och fixera med skruv.

3. Lyft karmen på plats.

4. Fixera karmen med kilar och kontrol- lera med vattenpass att karmen står i lod. Mät diagonalerna i karmen. Om diagonalerna är lika så är alla hörn räta.

5. Fäst karmen med karmskruv. Ta bort kilarna i sidorna. Väg av med vattenpasset och kontrollera diagonaler igen. Justera karmskruvarna vid behov med karmskruvsnyckelns andra ände.

6. Sätt i bågarna och prova att öppna och stänga. Justera karmskruvarna vid behov.

7. Dreva runt karmen och täta på insidan med åldersbeständig tejp.

8. Montera smygbeklädnad på insidan.

9. Montera fönsterbleck och fönsterfoder på utsidan.

Montera ytterdörr

1. Ytan som tröskeln ska stå på ska vara i våg och i rätt höjd. Häfta fast drevremsa på tröskelns undersida.

2. Ställ karmen på plats. Fixera upptill och nedtill med kilar.

3. Kontrollera karmen med vattenpass och justera in dess läge. Mät diagonalerna i kar- men. Om de är lika så är alla hörn räta.

4. Fäst karmen med karmskruv upptill och nedtill på båda sidor. Ta bort kilarna. Fäst övriga karmskruvar. Kontrollera med vattenpass och mät diagonalerna i karmen igen.

5. Häng in dörren och prova att den går att stänga och sluter tätt mot karmen. Kontrollera att springan mellan dörrblad och karm är lika bred runt om. Justera karmskruvarna vid behov. Dörren kan justeras i höjdled med gångjärnen. Under övre skyddskåpan sitter justerskruvar. Gångjärnen kan ibland också justeras i sidled med skruvar i dörrbladet. I slutblecket i karmen sitter ofta två stödskruvar. Dra åt dessa mot väggregeln. Justera slutbleckets läpp så att dörren sluter ordentligt när den är stängd.

6. Dreva mellan karm och väggregel från både in- och utsida.

7. Täta insidan med åldersbeständig tejp.

8. Montera smygbeklädnad på insidan och dörrfoder på utsidan.

9. Montera ett tröskelbleck på utsidan.

Roger Nyström

 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar