Så väljer du en snygg och trygg ytterdörr

Klassisk, färgglad eller modern dörr – oavsett vad du väljer ska din ytterdörr klara väder och vind, helst förhindra inbrottsförsök och dessutom vara en prydnad för huset. Peter Bratt, byggskadeexpert, svarar på 9 frågor om ytterdörrar. 

Hur vet jag att jag har en säker ytterdörr?

— Den ska vara rejält byggd och ha en godkänd låsenhet (lås godkända av Stöldskyddsföreningen). Om du är osäker kan du komplettera ditt befintliga lås med ett extra lås. Om du har köpt ett nytt hus – byt alltid lås innan du flyttar in, du vet aldrig hur många nyckelkopior som kan var på drift, säger Peter Bratt, Vi i Villas byggskadeexpert.

Hur länge håller en dörr och hur vet jag att det är dags att byta?

— Om dörren är rejäl, bra isolerad och i bra skick behöver du inte byta ut dörren, då kan det vara mer värt att bara byta låset. Behöver dörren fräschas upp kan du alltid måla om den.

Vad är det rekommenderade avståndet mellan dörr och karm?

— Utrymmet mellan dörrblad och karm bör inte överstiga 3 mm, men det viktigaste är att karmen inte sviktar vid slutblecket. Om så är fallet – slå in en kil mellan karm och den träregel som karmen är monterad i, annars finns risk att låskolven faller ur slutblecket och dörren öppnas när någon försöker bryta upp dörren.

Krävs en brandsäker dörr?

— Det finns inget gene-rellt krav på att en villa ska ha en brandsäker dörr, undantaget är om det finns en annan byggnad som ligger närmare än 8 meter. Det finns en märkning på dörren som anger hur många minuters brand en dörr klarar. ”EI30” anger 30 minuters brandmotstånd.

Hur ofta bör jag byta lås?

— En dörr är aldrig säkrare än sin låsanordning! Ett dörrlås som är äldre än 30 år bör bytas ut.

Är en ytterdörr med stort glasfönster mindre säker?

— Ja, eftersom det är lättare att forcera en glasruta än ett dörrblad.

Vad gör jag åt ett lås som kärvar?

— Droppa lite olja i låset. Hjälper inte det är låset troligen utslitet och bör bytas ut.

Min ytterdörr är dragig. Kan jag isolera min dörr hur som helst?

— Montera nya tätningslister, så sparar du energi och slipper drag. Tänk på att anpassa tätningslistens tjocklek till springan mellan dörr och karm.

Vad gör jag åt en dörr som är trög att öppna och stänga?

— Du behöver smörja, knäcka gångjärnen och kanske även justera slutblecket.

 

P- och CE-märkning

  • P- och CE-märkning: P-märkningen är SP:s (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut) egen märkning som bland annat ställer krav på funktion, material, säkerhet och isolering. CE-märkning är en internationell märkning, det är sedan 1 juli 2013 lag på att fönster och ytterdörrar ska vara CE-märkta (gäller dock ej brandklassade ytterdörrar).
  • U-värde: U-värdet visar hur energieffektiv ytterdörren är. Ju lägre värde, desto bättre isolerad är dörren. Ett bra U-värde ligger runt 1,0 eller under.

Sätt färg på dörren

Just nu ser vi många färgglada ytter-dörrar. Om du inte vill köpa en ny kan du alltid måla om din gamla dörr.

– Du ska fräscha upp dörren när färgen börjar flagna eller har tappat kulör och glans, säger Ken Kennard, Vi i Villas målaremästare.

– Du kan måla på nästan alla underlag, dock inte tryckimpregnerat trä. En vattenburen oljefärg för utvändigt bruk är vanligaste färgvalet om du har en trädörr. Olika underlag kräver dock olika grundfärg. Några grundfärger är avsedda att sugas in i under-
laget medan andra är tänkta att ha bra vidhäftning – tänk på det när du väljer färg.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar