Endast 4 av 45 utomhusfärger håller måttet

Dags att måla fasaden? Var noga med vilken färg du väljer.  I Folksams nya stora test av utomhusfärger är det nämligen bara 4 av 45 populära utomhusfärger som blir godkända när både funktion och miljö/hälsoaspekten granskats. Se vilka det är här!

Att måla fasaden är något som många hoppas på att behöva göra väldigt sällan, inte bara för att det är oerhört tidskrävande utan även för att det kan vara väldigt dyrt. Därför är det viktigt att välja en bra färg som håller i många år.

Försäkringsbolaget Folksam har därför under de senaste två åren testat marknadens 45 mest populära utomhusfärger – och tyvärr är testresultatet det sämsta någonsin sedan Folksam började testa just utomhusfärger.

– Det här berör många villaägare och det har skapat stort engagemang bland våra kunder. Resultatet är en stor besvikelse, säger Karin Stenmar, miljöchef på Folksam, och berättar varför Folksam har utfört testerna.

– Det är svårt att som konsument veta vilka färger som är bra och dåliga, då det finns så mycket dålig färg på marknaden som aldrig granskas. När vi började göra testerna för tio år sedan såg det ganska bra ut och vi fick industrin med oss. Många skärpte till recepten – men i det här testresultatet ser vi en helomsvängning och får istället det sämsta resultatet någonsin. Det är ett bottenbetyg för industrin, säger Karin Stenmar.

De 45 olika utomhusfärgerna har testats på fyra olika platser runtom i Sverige (Umeå/Vindeln, Uppsala, Borås och Alnarp) och därefter har de målade plankorna samlats in och analyserats kring både funktion och miljö/hälsoaspekt.  Fler än hälften av färgerna visade redan efter två år tecken på mögel, alger eller andra problem och totalt är det nio av dessa som klarar funktionskraven, men efter att ha miljögranskats är det endast fyra godkända färger kvar.

– Kanske kan det bero på ett förändrat klimat. Varmare klimat ger större påväxt på fasaden. Det finns även fler lågprisprodukter på marknaden och därför finns det fler att välja på. Det behöver inte betyda att lågprisprodukterna är dåliga – det finns några som håller måttet också, säger Karin Stenmar, som personligen också tror att det är för lite kunskap som är ett av problemen. 

– Många har för lite kunskap om sin egen produkt och hur man tar fram färg på ett hållbart sätt. Hållbar färg är av hög kvalitet och drabbar varken människa eller miljö – och det är det vi ser att många färger inte håller måttet för idag, säger Karin Stenmar.

Ett annat stort problem är att det fortfarande finns så många hormonstörande och cancerogena ämnen i utomhusfärgerna.

– Det finns för lite forskning kring detta, vilket är ett stort problem för yrken som målare. Med våra tester vill vi visa att industrin kan bättre, säger Karin Stenmar.

För dig som målat med en utomhusfärg som redan fått påväxt av mögel eller alger finns det några viktiga saker att göra.

– Det är behandling som grundläggande tvätt och att sedan måla med en bra färg som gäller. Det är ett kostsamt och slitsamt jobb om man fått mögelpåväxt, säger Karin Stenmar.

Karin Stenmar, Miljöchef på Folksam.

Godkända utomhusfärger i Folksams färgtest 2015:

Beckers Akrylatfärg Max

Beckers Perfekt Akrylatfärg

Falu Vapen Fasadfärg

Alcro Bestå Täckfärg 

Se hela resultatet här.

Mer om Folksam färgtest 2015


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar