”Jag har Sveriges fulaste fasad”

Alexander Ericson från Ljusdal vann tävlingen ”Sveriges fulaste fasad”. I sommar kan han äntligen måla sin villa från 1904 med hjälp av färg från Happy Homes.

Grattis – ditt hus har vunnit tävlingen ”Sveriges fulaste fasad”!

– Tack. Det är en lite ambivalent känsla. Att vinna är jättekul, och att få ett bidrag till färg från Happy Homes är underbart. Samtidigt hade det varit roligare att vinna tävlingen ”Sveriges finaste fasad” – men det priset får vi sikta på att vinna när huset blivit ommålat.

Hur kunde fasaden bli så här risig?

– Vi tror att det är minst 30 år sedan huset målades om sist. Den senaste ägaren köpte huset 2010 och hade bytt ut en del av fasaden. Det har bara bott äldre människor i huset, ingen har orkat börja renovera.

Hur ser fixarplanerna ut?

– Vi har massor av planer, vi hade letat länge efter ett gammalt hus som har kvar charmen innan vi hittade det här. Inne ska vi färdigställa köket som vi håller på att renovera just nu. Sedan ska vi sätta upp ett nytt badrum och ta tag i estetiska saker som tapetsering och målning. Vi har redan dragit om elen och satt in bergvärme. Allt går i gammal stil och vi försöker ta reda på hur det såg ut på den tiden då huset byggdes. De gamla detaljerna i huset har varit så pass slitna att vi har fått jaga nya detaljer i samma gamla stil. Ute ska vi blästra plåttaket, måla om det och sedan givetvis måla om fasaden.

Vad har ni för planer för fasaden?

– Vi kommer att måla den sandfärgad, och knutar och foder ska målas antikvita. Fönsterbågar och dörrar ska målas bygderöda.

Vilken är husets originalfärg?

– Jag vet inte i vilken färg huset målades 1904, men det har varit gråvitt med turkosa knutar och gröna fönsterbå- gar och dörrar.

Varför tror du att just du vann?

– Mitt engagemang, men fasaden är också riktigt ful. Det är ett hus som har stor potential, med färg på huset kommer det bli hur fint som helst.

Har du använt en röstrobot för att fiska röster?

– Nej, haha. Men jag har skickat ut mejl och raggat röster hos vänner.

Ska du måla huset själv?

– Ja, i sommar. Jag är rädd att det kommer att ta hela min semester!

Det här är Alexander

Familj: Frun Johanna och en tvåårig son. Ålder: 26 år. Bor: Ljusdal. Gör: Formgivare. Huset: Trähus på 210 kvm, byggt 1904, åtta rum och kök. Aktuell: Som segrare i tävlingen ”Sveriges fulaste fasad” och vinnare av färgen Beckers Perfekt Akrylat Plus från Happy Homes, en ny färg med längsta hållbarhet och skriftlig kulörgaranti.

Tävlingen Sveriges fulaste fasad är ett sammarbete med Happy Homes.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar