ANNONS FRÅN SPEEDHEATER

Speedheater tar bort färg med infraröd värme: ”Förenklar jobbet”

Du kan halvera skrap-tiden när du ska måla om. Den svenska innovationen Speedheater värmer ytan med en IR-lampa, vilket mjukar upp gammal färg utan att skada underlaget.

Att skrapa bort gammal färg innan man målar om är inte det roligaste – och har inte heller varit det mest hälsosamma att arbeta med. Under åttiotalet jobbade Birger Ericson med renoveringar och skrapade själv bort mycket gammal färg från fasader. Han blev sjuk av lösningsmedlet och vetskapen om att han kunde få bestående men av det gjorde honom arg.

– Jag tänkte att det måste finnas ett enklare sätt att få bort färg utan att skada vare sig underlag eller oss som arbetar med det. Då föddes tanken på det som i dag är Speedheater.

Birger började forska på ämnet tillsammans med en grupp från Chalmers. Varför fungerar vissa IR-värmare och andra inte? Hur kan man värma upp ytor utan brandrisk? Hur skapar man en hållbar och energieffektiv produkt som är enkel och praktisk att använda?

– Jag lärde mig att det är möjligt att bestråla en yta med infraröd värme på samma våglängd som färg och vatten reagerar på. Det fungerar lite som en mikrovågsugn; värmen får underlaget att vibrera och friktionen som skapar vibrationen framkallar värmen, säger han.

Läs mer om Speedheater IR-system här

Fortsätter utvecklas

1991 såg de första modellerna av Speedheater dagens ljus på en mässa norr om Stockholm, men ingen trodde först att den skulle fungera så bra som den faktiskt gjorde.

– Den blev snabbt populär och jag har fortsatt utveckla produkten sedan dess. Jag har patent på Speedheater och i dag säljer vi även skrapor och andra tillbehör som utvecklats för att göra det enklare för hemmafixare och proffs att få bort färg på allt från fasader till fönster och båtar.

Det var ungefär fem år sedan Peter Andersson upptäckte Speedheater. Han driver ett snickeri och hade fått in ett uppdrag om att renovera 15 fönster – något som skulle innebära många timmars skrapande.

– Att skrapa är nog det tråkigaste som finns, så jag började söka runt efter en mer effektiv lösning och hittade Speedheater.

Läs mer

”Oslagbar”

Peter föll för produktens förmåga att ta bort diverse kitt och färg i ett svep och nyttjade möjligheten att arbeta effektivt genom att skrapa samtidigt som Speedheatern värmde upp ytan framför.

– Det tog hälften så lång tid att få bort färgen från alla fönster och gjorde arbetet hälften så tråkigt. Sedan dess har jag använt den på någon fasad och något annat mindre arbete, men för just fönsterrenoveringar har den varit oslagbar.

Birger berättar att han satte fyra mål när han grundade Speedheater, mål som hänger kvar trots att produkten har funnits i snart trettio år och återfinns på 22 marknader.

– Det första är det mest grundläggande, att den effektivt ska ta bort färg utan att skada underlaget. Nästa mål har alltid varit att alla ska kunna använda produkterna utan förkunskaper. Ingenting vi utvecklar eller säljer ska vara farligt för användaren eller miljön och dessutom ska priset vara konkurrenskraftigt. Detta tillsammans med vårt löpande arbete med att utveckla hållbara och energieffektiva produkter är vad Speedheater är och har varit från dag ett.

Imponerad av bemötandet

Peter Andersson känner igen alla fyra punkter och håller med.

– Det jag är absolut mest imponerad över är dock deras bemötande av mig som kund. Jag fick kortslutning i min Speedheater och lämnade in den och de uppdaterade den så att den blev som ny och den var klar redan samma dag – utan att jag behövde betala en krona. Jag är enormt nöjd med min produkt och hoppas att andra får chansen att förenkla sina uppdrag med den, precis som jag har gjort.

Läs mer och se alla produkter här

Mest lästa artiklar