Fönsterguiden: Byta eller renovera?

Är dina fönster gamla och slitna? Här guidar proffsen till när det är läge för fönsterbyte, när det duger med att renovera – och hur du kan spara energi.

Fönsterbyte är en stor investering, och inget man gör i en handvändning. Identifiera problem och behov, och avgör om det går att renovera fönstren i stället för att byta till helt nya.

– Vanligtvis är det träfönster tillverkade tidigare än 1965 som är värda att renovera, då dessa ofta har betydligt bättre virkeskvalitet än modernare fönster, säger Tomas Burman, som utbildar i fönsterrenovering på företaget Leif Arvidsson.

Tomas Burman, Leif Arvidsson.

Undersök virket

Om fönstren kräver stora åtgärder för att repareras är det däremot ofta mer kostnadseffektivt att byta ut dem.

– Så länge träet är riktigt, så man kan slipa och måla om det, kan man renovera fönstren, säger Fredrik Johansson, glasexpert på Glascentrum i Sverige. Man kan testa hur träet mår genom att ta en kniv och trycka lite med den på fönstren. Om kniven försvinner in i träet är det i dåligt skick, förklarar han.

Fredrik Johansson, Glascentrum i Sverige.

Spara energi

Den största vinsten med att renovera eller byta fönster är energibesparingen. Nya fönster har generellt ett lågt U-värde, vilket innebär att mindre värme läcker ut. Men att byta till isolerglaskassetter är nödvändigtvis inte den bästa lösningen. Efter ca 20 år finns det risk för att kassetten punkteras och behöver bytas ut på nytt. 

– Om man i stället sätter in ett 4 mm energiglas på insidan av sina äldre fönster slipper man den risken, och man kan komma ner till ett U-värde på runt 1,8, säger Tomas Burman.

Är man lite händig är det inte så svårt att sätta in själv, och sedan sätta på nya tätningslister. 

– Den investeringen betalar sig vanligen sig på ca 3–5 år, säger Tomas.

Guide: Felsök dina fönster

Problem: Det drar kallt från fönstren.

Tomas: Beror oftast på dålig eller saknad tätningslist. Att montera en ny är en bra, billig investering för energibesparing.

Fredrik: Testa tätningen genom att ta en bit papper och stoppa mellan båge och karm. Får du mothåll när du drar upp pappret är listerna okej, om inte så bör de bytas ut. Är draget i stället mellan karm och vägg bör du byta isoleringsmaterial, ta bort fodret och peta in nya drevremsor av glasfiberull.

Problem: Det uppstår kondens mellan rutorna.

Tomas: Då är det oftast för tätt mellan fönsterbågarna som kan vara igenmålade. Det bör vara en springa på ca 3 mm mellan bågarna så att uteluften kan passera. Om tätningslisten inte är hel eller rätt monterad kan det trycka in varm luft mellan fönsterbågarna och krocka med kall luft, vilket skapar kondens. Tätningslisten ska alltid sitta närmast den varma sidan.

Fredrik: Ifall du har isolerglas är det ett tecken på att kassetten är punkterad och behöver bytas.

Problem: Färgen börjar släppa från fönsterkarmarna.

Fredrik: Om träet under är friskt kan du slipa och måla om.

Tomas: Innan du målar, kontrollera att fukthalten är under 15 %. Finns sprickor så grundmåla dessa, då förhind­rar du att ny fukt tränger in.

Problem: Det ligger flisor på botten mellan rutorna.

Tomas: Det är oftast torkat fönsterkitt eller färgflagor, och det beror på kondens mellan glasen. Skrapa bort ev färgansamling mellan bågarna och måla om samt se till att springorna mellan fönsterbågarna är minst 3 mm. Kompletteringskitta vid behov.

Fredrik: Om det är ruttet trä behöver fönstren bytas, men om det bara skaver någonstans brukar det gå att åtgärda.

Problem: Kittet släpper.

Tomas: Med tiden torkar linoljekitt ut och spricker, och gör man inget åt det är risken för rötskador i bågbottenstycket mycket stor på sikt. Använd modernt kitt, t ex Laseal, som inte torkar ut på sikt, utan sluter tätt mot glas och båge i många, många år.

Fredrik: Om det beror på fuktskador bör fönstret bytas ut.

Problem: Träet i fönsterbågarna är ruttet.

Fredrik: Då är det oftast mest lönsamt att byta ut fönstren. Men om det bara gäller vissa delar kan det vara värt att jämföra med kostnaden för renovering.

Läs också: Renovera dina gamla fönster – med nytt kitt och linoljefärg


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

TV: Redaktionens bästa klipp!

Mest lästa artiklar