Köpa fönster – välja material, modell och glas

Att köpa nya fönster är en investering, och bör göras med eftertanke. De olika modellerna, materialen och glasen har olika funktioner och egenskaper. I denna fönsterguide reder vi ut begreppen för dig som ska byta fönster.

Bild: Mockfjärds

Bild: Mockfjärds

Utåtgående fönster gör det enkelt att vädra.

Bild: Mentafönster

Bild: Mentafönster

Inåtgående fönster är lätta att underhålla.

Bild: Villafönster

Bild: Villafönster

Karmfasta fönster är tätare och kostar mindre.

Bild: Morups

Bild: Morups

Sideswingfönster öppnas vertikalt runt egen axel.

Bild: Fönsterexperterna

Bild: Fönsterexperterna

Vridfönster öppnas utåt och kan vridas 180 grader.

Bild:

Bild:

Talkbakong Cabrio, med takterass.

Fönstertyper – olika fönstermodeller

De olika modellerna, eller fönstertyperna, har olika funktioner med medföljande fördelar och nackdelar. Här är några vanliga varianter:

Inåtgående fönster

Inåtgående fönster är lätta att underhålla och tvätta eftersom du kan göra detta från insidan. Det är särskilt praktiskt då fönstret sitter på högre våningsplan.

Utåtgående fönster

Utåtgående fönster har fördelen att det blir enkelt att vädra, eftersom du kan öppna upp utan att behöva ta bort allt som står på fönsterbrädan. De passar bäst på ställen där du smidigt kan nå fönstret från utsidan om du ska tvätta eller måla dem.

Vridfönster

Vridfönsterger dig båda fördelarna. De öppnas utåt, vilket gör det enkelt att vädra. De kan sedan vridas i 180 grader, vilket gör att du kommer åt utsidan av fönstret för putsning och målning.

Sideswingfönster

Sideswingfönster har samma princip som vridfönster, men öppnas vertikalt runt sin egen axel istället för horisontellt utåt. Det gör att utsidan på fönstret också kan underhållas från insidan.

Karmfasta fönster

Karmfasta fönster kan inte öppnas, utan sitter fast i karmen. De är tätare och kostar mindre än fönster som går att öppna. Du måste dock tänka på att placera dem så du smidigt kommer åt utsidan för underhåll och putsning.

Glas och U-värde till fönster

Glasets isoleringsförmåga mäts med ett så kallat U-värde, där lägre värden innebär bättre isolering. Detta skyddar dels mot värmeförlust, men också mot värmen under de soliga sommardagarna. Andra egenskaper som du bör kolla på är ljudisolering och säkerhet. Det finns många olika glastyper av att välja emellan. Några av glastyperna är energiglas, isolerglas, härdat glas, laminerat glas och lågemissionsglas. Be leverantören om hjälp för att hitta vilken eller vilka glastyper som passar dina önskemål.

– För en vanlig villa anser jag att ett U-värde på 1,2 på hela fönsterkonstruktionen är en bra riktlinje, säger Sven-Ove Östberg, produktspecialist på Svenska Fönster.

Om du vill ha insynsskydd till dina fönster och samtidigt göra något snyggt av det kan du köpa en fönsterfilm att montera på glaset.

Material för fönsterkarm

Det är inte bara glaset som avgör fönstrets egenskaper. Fönsterkarmar och fönsterbågar går att köpa i olika typer av material, där underhållskraven, egenskaperna och livslängden skiljer dem åt. Förutom budget handlar valet till stor del om vad du värderar högst – utseende eller funktion?

Träfönster – varmt och klassiskt

I Sverige har vi en lång tradition av kärlek till trä. Träfönster är vackra och skapar en varm och genuin känsla till våra svenska trähus. Men eftersom trä är ett levande material påverkas de mycket av väderförhållanden, och kräver därmed en del underhåll. De behöver slipas, skrapas, oljas och målas emellanåt.

Träfönsternas livslängd varierar beroende på hur väl de underhålls och hur väderutsatta de är. Kvalitet och pris skiljer sig också mycket beroende på träslag. Furu är billigare, medan ädelträ är dyrare.

Aluminiumfönster – lite underhåll och lång livslängd

Ett aluminiumfönster är ett fönster med fönsterkarm och fönsterbåge helt i aluminium. De passar till hus med modern design. De kräver minimalt med underhåll och är slittåliga.

Aluminium är ett material som leder kyla vilket gör att olika åtgärder mot detta kan göras. Hur det görs varierar från tillverkare till tillverkare. En del använder luftkammare och brutna köldbryggor för att göra fönstren bättre isolerade. Om du funderar på aluminiumfönster till ditt hus bör du kolla detta noga, annars riskerar du att få ett mindre isolerat fönster.

Trä/aluminium-fönster – kombinerar känsla och funktion

Det finns också fönster som har en insida av trä men har en yttre aluminiumbeklädnad. Detta gör att du kan få den klassiska och varma träkänslan inifrån, medan utsidan är hållbar och så gott som underhållsfri. Det är det fönstermaterial som är vanligast i Sverige.

En del tillverkare kallar denna typ för aluminiumfönster, så om det är ett fönster helt i aluminium du är ute efter var noga med att kolla upp hur leverantören definierar aluminiumfönster.

Du som tycker att aluminium har en tråkig färg behöver inte oroa dig. Många tillverkare erbjuder ett tiotal olika färger på fönstren.

PVC-fönster – hållbara och prisvärda

PVC står för polyvinylklorid, och är en typ av plast. Det är ett väldigt slitstarkt material som står emot fukt, luft, röta och rost. Det gör att PVC-fönster har lång livslängd och kräver minimalt underhåll. De behövs i princip bara torkas av när smuts uppstår. PVC-fönster är täta och dragfria, vilket gör att de, i kombination med ett välisolerat glas, blir energisnåla. De är dessutom ett av de billigare alternativen.

Det som många anser vara nackdelen med PVC-fönster är helt enkelt att de inte är så klassiskt snygga. De är ju trots allt plastfönster, vilket inte ger samma klassiska intryck som träfönster. Men om du har ett modernt hus smälter PVC-fönster bättre in.

Välja fönster – att tänka på

Så, det som avgör ditt fönsterval är en kombination av:

  • Vilken budget du har
  • Vilka funktioner du värderar högst
  • Hur viktigt utseendet är
  • Hur mycket underhåll du är villig att göra
  • Vilka krav på livslängd och hållbarhet du har

När du vet vad du är ute efter kan du kolla runt och jämföra de olika leverantörernas priser och garantier. Det är ett viktigt beslut, och i slutänden kommer du vara glad för att du tog dig tid att tänka över det.

Källor: Traryd fönster, Elitfönster, Kronfönster, SP fönster, pvcfonster.se.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar