Omkring 40 procent av jordens totala energiförbrukning går åt till att styra vår inomhusmiljö. Värma upp, kyla ned, belysa och ventilera. Med smartare fönster kan vi minska en stor del av den energiförbrukningen. Därför har amerikanska forskare tagit fram ett nytt glasmaterial som kan reglera hur mycket ljus som släpps in och ut.
Forskarna har lyckats bädda in en typ av nanopartiklar i glaset som kan styra ljusinsläppet genom att göra det ljusare eller mörkare. Man kan även reglera hur mycket infrarött ljus som ska släppas igenom, alltså det ljus som värmer upp huset.
– Det här är ju inte fönster som mörknar eller ljusnar abrupt. Som jag ser det är det här en mycket bra teknik som verkar utan att synas, säger Clas Granqvist, professor i fysik vid Uppsala Universitet.
De smarta fönstren finns ännu inte till försäljning, men liknande tekniker kan komma på marknaden inom några år. För flera år sedan lanserades självrengörande glas från Pilkington. Glaset fungerar så att det bryter ned organisk smuts med hjälp av dagsljus och luftfuktighet. Den smuts som inte bryts ned sköljs bort med regnvattnet. Dessvärre blev det inte så populärt med självrengörande glas, men det finns fortfarande till försäljning.