Problem med imma på fönstren?

Varför blir det imma på fönstret och vad kan man göra åt det? Här är expertens svar!


Hallå där, Roger Nyström, Vi i Villas gör det själv-proffs. På vintern är det vanligt att husägare får imma mellan tvåglasfönstren i huset. Vad beror det på?

– Imman är kondens, alltså fukt från luften som blir till vatten mot det kalla fönsterglaset. Oftast är det varm inomhusluft som kommer in mellan glasen – och sedan inte kommer vidare ut. Tätar du rätt får du bort kondensen och dessutom ett varmare inneklimat – det sparar energi.

Så vad bör man göra?

– Om du har tvåglasfönster med kopplade bågar, det vanligaste, ska det vara tätt mellan den inre fönsterbågen och karmen. Där tätar man med gummilist som finns att köpa på rulle. Men: Mellan de båda glasen ska uteluft kunna passera. Därför ska det inte vara någon tätning mellan ytterbågen och innerbågen. Om någon felaktigt satt tätning mellan de två bågarna tidigare så har du hittat felet. Ta bort den, så bör problemet vara ur världen. Regeln är alltså: Tät innerbåge, inte lika tät ytterbåge.

Vad kan ett sådant här kalas kosta?

– Att täta innerfönstren med tätningslist är billigt och enkelt, den kostar lite drygt 100 kr för 24 meter. Listen är oftast självhäftande, men du bör komplettera med häftpistolen, framför allt i ändarna.

Roger Nyström

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar