Problem med imma på fönstren?

Varför blir det imma på fönstret och vad kan man göra åt det? Här är expertens svar!

Hallå där, Roger Nyström, Vi i Villas gör det själv-proffs. På vintern är det vanligt att husägare får imma mellan tvåglasfönstren i huset. Vad beror det på?

– Imman är kondens, alltså fukt från luften som blir till vatten mot det kalla fönsterglaset. Oftast är det varm inomhusluft som kommer in mellan glasen – och sedan inte kommer vidare ut. Tätar du rätt får du bort kondensen och dessutom ett varmare inneklimat – det sparar energi.

 

Så vad bör man göra?

– Om du har tvåglasfönster med kopplade bågar, det vanligaste, ska det vara tätt mellan den inre fönsterbågen och karmen. Där tätar man med gummilist som finns att köpa på rulle. Men: Mellan de båda glasen ska uteluft kunna passera. Därför ska det inte vara någon tätning mellan ytterbågen och innerbågen. Om någon felaktigt satt tätning mellan de två bågarna tidigare så har du hittat felet. Ta bort den, så bör problemet vara ur världen. Regeln är alltså: Tät innerbåge, inte lika tät ytterbåge.

 

Vad kan ett sådant här kalas kosta?

– Att täta innerfönstren med tätningslist är billigt och enkelt, den kostar lite drygt 100 kr för 24 meter. Listen är oftast självhäftande, men du bör komplettera med häftpistolen, framför allt i ändarna.

 

Roger Nyström

 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar