Sköt om din markis – så håller den längre

Precis som allt annat på huset kräver markisen underhåll. Lägg två timmar per år i skötsel så får du en snygg markis som håller länge.


Sol, vind och vatten sliter. Precis som allt annat på huset kräver kontinuerligt underhåll, kräver också en markis sitt. Det tar inte dock inte speciellt många timmar anspråk. Lägg två timmar per år i skötsel så får du en snygg markis som håller länge. 

Om markisen används som regnskydd, tänk på att den då måste ha ett fall som gör det möjligt för vatten att lätt rinna av. Stora vattensamlingar på duken kan nämligen göra att markisstativet eller infästningar i tak eller vägg ger efter. Ha markisen inrullad om det väntas snöfall eftersom konstruktionen kan ge vika vid stora snömassor.

Vid kraftig vind eller vid risk för kraftiga vindbyar ska markisen också vara inrullad. Har du fast vindsäkring kan du inte kombinera detta med inkopplad sol- och vindautomatik. Rulla in markisen om du lämnar bostaden och inte har automatik inkopplad.

Låt fackmannen reparera

Låt en fackman ta hand om eventuella reparationer av markisen. Tänk på att en terrassmarkis-arm är försedd med en inbyggd fjäder som kan orsaka stora skador om den lossas utan kunskap. Om markisen börjar gnissla, vilket den kan göra efter långvarigt bruk, kan du själv smörja utsatta rörliga delar med lite silikonspray.

Så här rengör du de olika delarna:

Stativet

Markisstativet är ofta tillverkat av aluminiumprofiler. Beroende på konstruktion kan det också ingå komponenter av rostritt stål, galvaniserat stål, glasfiberarmerad nylon samt gjutna detaljer av aluminium och zink. Vissa detaljer är dessutom polyesterlackerade för längre hållbarhet. Markisstativet gör du rent med vatten och ett neutralt rengöringsmedel, till exempel vanligt handdiskmedel.

Duken

Akrylfiberduk används till de flesta markistyper. Denna typ av duk bleks inte och är impregnerad mot både smuts och väta.

Ta fram trädgårdsslangen, spola av markisen med ljummet vatten. Ta sedan en tvättsvamp med lite handdiskmedel på och skura ren markisen från löv och lösa partiklar. Skölj noga bort allt diskmedel. Klart! (Att rulla in en blöt markis går bra, men på höstkanten kan man låta den torka upp ordentligt innan inrullning.)

Om du har en kappa kan den tas bort och tvättas separat som ovan.

Använd inte tvättmedel som är starkt alkaliska eller som innehåller syror eller slipmedel. Använd inte högtryckstvätt vid rengöring.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar