Gamla tiders hus hade alltid spröjs. Nu kan man sätta lösa spröjs på vilket fönster som helst och på så vis helt ändra karaktären på ett hus. Kanske för att återfå den rätta gamla stilen eller bara för att man gillar det.
För att det ska kännas äkta så bör även beslag, handtag och spärr passa husets stil och årtal. De flesta fönstertillverkare erbjuder detta. Kolla även om det finns haspar och krokar i rätt stil!
Färg på fönstret
Och hur gick det med färgsättningen, ska allt vara vitt – eller ska man förstärka fönsterbågen med en annan färg som bryter av? När det gäller valet av färg på fönstersnickerierna ska man komma ihåg att det är vita snickerierna som är dominerande idag kom först på 1920-talet. Innan dessa målades alltid fönstersnickerierna i dova nyanser som grått, beige, rött eller grönt.
Fönstrets färg påverkar också hur vi upplever dess storlek och utseende, en mörk fönsterbåge gör att fönstret ser större ut och tvärtom, ljusa bågar gör att fönstret upplevs som mindre. När det gäller val av färg på ytter- och innerbåge på fönstret så bör man tänka på följande: Tänk på helheten. Omgivningen, tradition, hustyp, takbeläggning. Ja, det är några av många saker att ta hänsyn till vid färgsättning av ett hus.
Tips!
I boken ”Bygga till” (ICA bokförlag) av Kerstin Wergeni-Wasberg och Lena Sjöström Larsson tipsar dessa om flera saker som påverkar hur man uppfattar fönstret och fasaden:
- Fönstrets placering på fasaden. På gamla hus sitter oftast fönstrena symmetriskt. Så är det inte alls på dagens nybyggda hus.
- Var placeras fönstrena i själva husfasaden. I gamla hus sitter fönstrena jäms med husfasaden. I nybyggda placeras de ofta en bit in och om man till exempel tilläggsisolerar ett gammalt hus så faller fönstrena allt längre in vilket ofta ger ett lite ”hålögt” utseende.
- Fönstrets form. Spröjs och tät indelning gör lättare att huset bildar en yta med fasaden. Stora glasade glasytor kan ge intryck av stora svarta hål. I moderna hus används oftast det senare för att skapa effekt.
- Fönstrets inramning. Foder och lister spelar stor roll i hur fönstrets intryck blir, likaså val av bleck.
- Spröjsar. Lösa spröjsar ser på håll precis ut som ”riktiga”. Men inifrån och på nära håll så ser man direkt att det är lösa spöjs och inte ”riktiga”, mycket beronde på att lösa spröjs saknar profil och ger ett ”dött” intryck.
Arkitektens bästa råd
Det här är arkitekt Mikael Andersson på KarlsonHus bästa råd för vad man bör tänka på när det gäller fönster till huset. Det handlar både om praktiska råd som estetiska.
Estetiska aspekten:
Rätt fönster till rätt hus. Rätt spröjs på rätt fönster. Ska det vara fast (kittad) eller löstagbar spröjs? Missa inte dina viktiga ”utblickar” genom att sätta spröjs på fel höjd.
Ska det vara färgade (ej vita) karmar och bågar? Runda, trekantiga eller andra former? Överdriv inte, här är måttfullhet bäst.
Funktionsaspekten:
Vilken funktion ska fönstret ha? Ska det vara sidohängt (inåt eller utåtgående) eller H-fönster (vridfönster) eller fast fönster eller annat. Behövs solskyddande glas eller extra ljudreduktion?
Energiaspekten:
Ett fönster med lågt U-värde ger huset de lägsta värmeförlusterna. Dessa kan ge utvändig kondens men det är helt ofarligt och helt normalt.
Säkerhetsaspekten:
Vad önskas i form av skydd mot inbrott. Skydd mot personskador vid lågt sittande fönster. Ska det vara härdat eller laminerat glas. Är fönsterlås ett önskemål?
Underhållsaspekten:
Utvändigt aluminiumbeklätt kräver inget underhåll. Sidohängda (utåtgående) liksom fasta kräver åtkomst från utsida för skötsel. På H-fönster liksom sidohängda (inåtgående) klarar man utsidan från ”insidan”. Utvändigt självrengörande glas är bra där det är svårt att komma åt.
Köpinformation:Alcro www.alcro.se |