Välj fönster som passar huset

Man brukar säga att fönstrena är husets ögon. Men frågan är då – vilka ögon vill man då ha? Sådana som bryter av, eller de som förstärker eller fönster som bara smälter in? Här följer råd och tips på vad man kan tänka på när det gäller fönster som passar till huset.


Det finns många små detaljer som präglar ett hus identitet och stil. Men få saker kan förstärka, likväl som förstöra, ett hus intryck som dess fönster. Tänk bara på vilket intryck en gammal skärgårdsvilla med snickarglädje gör om den har fått nya fönster utan spröjs och andra tidstypiska detaljer. Och tvärtom. Passar verkligen spröjsade fönster på mexitegelvillan?

Gamla tiders hus hade alltid spröjs. Nu kan man sätta lösa spröjs på vilket fönster som helst och på så vis helt ändra karaktären på ett hus. Kanske för att återfå den rätta gamla stilen eller bara för att man gillar det.

För att det ska kännas äkta så bör även beslag, handtag och spärr passa husets stil och årtal. De flesta fönstertillverkare erbjuder detta. Kolla även om det finns haspar och krokar i rätt stil!

Mild färgsättning. På den klassiska funkisvillan är det vanligt att hålla sig till vitt, men se hur fint den tonande bågen runt fönstrena bryter av och ramar in utan att ge skarpa kanter. Färgsätting av Alcro. Bild publicerad med tillstånd av Alcro.

Tegelhus från 60-talets har fönster med räta linjer. Här handlar det om ljus och yta. Färgsättning av Alcro. Bild publicerad med tillstånd av Alcro.

Färg på fönstret

Och hur gick det med färgsättningen, ska allt vara vitt – eller ska man förstärka fönsterbågen med en annan färg som bryter av? När det gäller valet av färg på fönstersnickerierna ska man komma ihåg att det är vita snickerierna som är dominerande idag kom först på 1920-talet. Innan dessa målades alltid fönstersnickerierna i dova nyanser som grått, beige, rött eller grönt.

Fönstrets färg påverkar också hur vi upplever dess storlek och utseende, en mörk fönsterbåge gör att fönstret ser större ut och tvärtom, ljusa bågar gör att fönstret upplevs som mindre. När det gäller val av färg på ytter- och innerbåge på fönstret så bör man tänka på följande: Tänk på helheten. Omgivningen, tradition, hustyp, takbeläggning. Ja, det är några av många saker att ta hänsyn till vid färgsättning av ett hus.

Grått och vitt i fin harmoni. En tidstypisk modern villa med gediget tilltagna fönsterpartier och målad i vitt och grått som står sig en lång tid framöver. Hus Basic från Willa Nordic.

Det är inte bara färgen som sätter form på fönstret. Se hur denna nybyggda villa tack vare spröjsen verkligen får en gammeldags stil. Färgen runt bågen är dov, precis som sig bör enligt gammal traditionell färgsättning av fasadsnickerier. Huset heter Mälhamra och kommer från KarlsonHus.

Tips!

I boken ”Bygga till” (ICA bokförlag) av Kerstin Wergeni-Wasberg och Lena Sjöström Larsson tipsar dessa om flera saker som påverkar hur man uppfattar fönstret och fasaden:

  1. Fönstrets placering på fasaden. På gamla hus sitter oftast fönstrena symmetriskt. Så är det inte alls på dagens nybyggda hus.
  2. Var placeras fönstrena i själva husfasaden. I gamla hus sitter fönstrena jäms med husfasaden. I nybyggda placeras de ofta en bit in och om man till exempel tilläggsisolerar ett gammalt hus så faller fönstrena allt längre in vilket ofta ger ett lite ”hålögt” utseende.
  3. Fönstrets form. Spröjs och tät indelning gör lättare att huset bildar en yta med fasaden. Stora glasade glasytor kan ge intryck av stora svarta hål. I moderna hus används oftast det senare för att skapa effekt.
  4. Fönstrets inramning. Foder och lister spelar stor roll i hur fönstrets intryck blir, likaså val av bleck.
  5. Spröjsar. Lösa spröjsar ser på håll precis ut som ”riktiga”. Men inifrån och på nära håll så ser man direkt att det är lösa spöjs och inte ”riktiga”, mycket beronde på att lösa spröjs saknar profil och ger ett ”dött” intryck.

Ett fönster är mer än bara fönsterglasen. Beslag och hasp gör mycket fört helhetsintrycket. Här en hasp från Mockfjärdsfönster.

Vara eller icke vara. Och om så vara, vilket bör det då vara? Här olika typer av spröjs att välja mellan från Mockfjärdsfönster.

Arkitektens bästa råd

Det här är arkitekt Mikael Andersson på KarlsonHus bästa råd för vad man bör tänka på när det gäller fönster till huset. Det handlar både om praktiska råd som estetiska.

Estetiska aspekten:
Rätt fönster till rätt hus. Rätt spröjs på rätt fönster. Ska det vara fast (kittad) eller löstagbar spröjs? Missa inte dina viktiga ”utblickar” genom att sätta spröjs på fel höjd.
Ska det vara färgade (ej vita) karmar och bågar? Runda, trekantiga eller andra former? Överdriv inte, här är måttfullhet bäst.

Funktionsaspekten:
Vilken funktion ska fönstret ha? Ska det vara sidohängt (inåt eller utåtgående) eller H-fönster (vridfönster) eller fast fönster eller annat. Behövs solskyddande glas eller extra ljudreduktion?

Energiaspekten:
Ett fönster med lågt U-värde ger huset de lägsta värmeförlusterna. Dessa kan ge utvändig kondens men det är helt ofarligt och helt normalt.

Säkerhetsaspekten:
Vad önskas i form av skydd mot inbrott. Skydd mot personskador vid lågt sittande fönster. Ska det vara härdat eller laminerat glas. Är fönsterlås ett önskemål?

Underhållsaspekten:
Utvändigt aluminiumbeklätt kräver inget underhåll. Sidohängda (utåtgående) liksom fasta kräver åtkomst från utsida för skötsel. På H-fönster liksom sidohängda (inåtgående) klarar man utsidan från ”insidan”. Utvändigt självrengörande glas är bra där det är svårt att komma åt.

Våga färgsätt. Även om man inte äger en gammal skärgårdsvilla med sköna detaljer så kan färg göra susen. Färgsättningen är gjord av Alcro. Bild publicerad med tillstånd av Alcro.
Varför alltid vara så försiktig? Här en helt nybyggd villa där ofta fönstrena är placerade för att ge maximalt ljusinsläpp. Fönstrena tar helt annorlunda form och plats än i äldre villorna där fönstrena nästan alltid är symmetriskt placerade. Färgsättning av Alcro. Bild publicerad med tillstånd av Alcro.

Köpinformation:

Alcro www.alcro.se
Willa Nordic www.willanordic.se
Karlson Hus www.karlsonhus.com
Mockfjärdsfönster www.mockfjardsfonster.se

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar