Vinterisolera fönstren enkelt!

Vill ni skaffa moderna 3-glasfönster men tycker att de förstör husets karaktär och är dyrt? Här finns lösningen! Släng inte ut era gamla fina fönster. Vinterisolera dem enkelt istället.

Ett sätt bland flera att vinterisolera sin villa är att byta ut villans gamla två-glasfönster och montera in nya med tre-glas. Och detta är inget nytt, så gör många villaägare för att få ned värmekostnaderna. Men det är ju inte gratis. I kalkylen ingår att riva ut alla gamla fönster, i en tvåvåningsvilla kan det handla om en tio-femton stycken. Nya treglasfönster med standardmått som beställts kanske inte passar exakt i de tomma fönsteröppningarna, speciellt i gamla villor. Vid montering av de nya behöver man därför ofta bygga om och göra ingrepp i fasaden.

Ett annat skäl att inte byta till moderna fönster är att de inte passar in exteriörmässigt. De förändrar husets karaktär, ofta till det sämre.

Familjen Holmgren bor i ett äldre hus av Ornästyp från 1930, byggt i halvtimmer och med blyinfattade fönster med handblåsta glasrutor. De blyspröjsade fönstren bidrar i hög grad till villans karaktär.

Dessvärre läcker värmen ut och kylan in genom blyet och skarvarna mellan de enskilda glasrutorna.

– Eftersom villan har 24 fönster av denna typ påverkade det kraftfullt vår värmeekonomi berättar Bo Holmgren. Speciellt under kyliga vintrar då vi ofta fick kallras och isrosor på glasen och usel innetemperatur.

Vad göra?

Att byta fönster mot moderna tre-glas vore att förstöra husets exteriör och charm. Det skulle dessutom kosta rejält med pengar eftersom fönstren inte hade standardmått utan måste specialbeställas. Att lägga på fejkade blyinfattningar efteråt på nya fönster kändes konstlat och främmande för oss.

– En dag fick vi reklam i brevlådan från Boklimat om hur man isolerar fönster inifrån utan att behöva byta ut dem, berättar Bo. Efter kontakt med företaget kom man hem och förklarade hur det fungerade, mätte sedan upp alla fönsterkarmar från insidan, tog färgprov och lämnade offert några dagar senare. De nya fönstren har aluminumram med isolerlist och lackas i samma färg som originalfönstren.

Isolerglaset är behandlat bl a med en speciell osynlig silverfilm som ger glaset speciella egenskaper. Tillsammans med befintliga fönster blir det ett modernt 3-glasfönster

Efter ett par veckor kom två personer med alla insatsfönster. Innan de monterade slet man bort alla gamla tätningslister mellan fönster och karm. De ersattes med nya runt om. Alla fönster tvättades noga. Efter att de gamla rutorna tätats med silikon monterades de nya. De var förborrade att ta små skruvar (10 stycken/ram) som efter montage knappt går att upptäcka. Allt gick snabbt och behändigt på drygt en dag.

Detta gjordes hösten/vintern 2011.

-Vi har sedan dess utvärderat det hela, fått en bättre värme- och ljudisolering och klart bättre ekonomi när det gäller energikostnaderna, cirka 20 procent lägre, berättar Bo. Dessutom blåser det inte in genom fönstren som det gjorde förut! Och så har vi kvar våra fina blyinfattade fönster från 1930!

Så här gjorde familjen Holmgren

1. De nya måttbeställda helt ofärgade fönsterrutorna med specialbehandlat isolerglas i aluminiumram i rätt färg färdiga att monteras.

2. Innan man monterar in isolerglaset på plats tätar man den befintliga innerrutan mot fönsterkarmen med silikon så det blir absolut tätt. Tätningen blir helt osynlig.

3. Isolerglaset passas in i befintlig fönsterkarm. Rutan ställs på en speciell byggsockel så att exakt nivå uppnås.

4. När rutan måttats in, fixeras den först upptill och skruvas fast genom de i ramen förborrade hålen. Viktigt är att aluminiumramen är centrerad och inte blockerar fönsterhasparna.

5. Den nya rutan fäst på 10 ställen och sitter stadigt. Skruvarna, försänkta och lackade som ramen, syns knappt.

6. Den nya ramen med isolerglas på plats är ganska diskret och märks bara när man öppnar fönstret. Två saker bör man tänka på när den nya fönsterbågen installerats: Fönstret blir tyngre när det öppnas på grund av den nya tredje rutan och eftersom den sitter på insidan och täcker fönsterkarmen är det något svårare att stänga. Men det är små problem.

De nya isolerrutorna i aluminiumramarna hindrar drag och kallras och stör inte de spröjsade fönstrens utseende varken innefrån eller utifrån. Kort sagt det ser ut som förut men varmare och dragfritt!

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar