Allergisäkra hemmet

Var tredje vuxen och 40-50 procent av alla skolbarn lider av någon form av allergi. Många besvär orsakas av saker i vår hemmiljö. Det här kan du göra för att undvika de värsta allergifällorna.

Pollen, damm, avgaser, starka kemikalier och parfym. Allt det där kan göra att vi utvecklar allergier. För vissa är det ett kroniskt tillstånd och för andra är det ett mer eller mindre regelbundet problem. Men det finns åtgärder att ta till för att minska risken att besväras av otrevlig överkänslighet.

BildtextMinska dammdepåerna

Bra luft är a och o

Om ditt hus har självdrag bör luften komma in genom sovrum och vardagsrum och gå ut genom kök och badrum. I hus med den här typen av ventilation är det vanligt att montera en enkel fläkt i ventilerna i badrum och kök. Då bör också någon extra friskluftsventil monteras in eftersom luftflödet i fläkten blir obefintligt när den är avstängd.
För den som har stora problem med pollen kan ett fläktstyrt system med ett filter på för luften som går in i huset vara ett bättre alternativ. Det kostar en del, men ska man till exempel bygga nytt kan det vara en god idé.

Luftrenare kan vara ett bra och billigt alternativ för att rena luften inomhus. Det som är viktigt för en allergiker att tänka på är att man inte köper en kombinerad luftrenare/luftfuktare.

– Fuktig luft kan göra problemen värre genom att mögel- och kvalstertillväxten ökar, varnar Jan Olson på Astma- och Allergiförbundet.

Kliniskt rent inget mål

Tvärt om vad många kanske tror är ett kliniskt rent hem inget att rekommendera enligt Astma- och Allergiförbundet.

– Vi behöver lite lagom mycket bakterier i vår hemmiljö för att hålla oss friska, säger Marie-Louise Luther, ombudsman på Astma- och Allergiförbundet. Antibakteriella produkter i hemmet är därför inget vi rekommenderar. Däremot bör man gärna välja parfymfria rengöringsprodukter eftersom vi ofta utvecklar överkänslighetmot just parfymämnen. För den som har allergi är det också viktigt att hålla dammnivån hemma låg och undvika dammfällor eftersom damm irriterar luftvägar och slemhinnor och dammet kan innehålla allergiframkallande ämnen.

Du kan reducera dammdepåerna hemma genom att ha så många rena släta och fria ytor som möjligt, släta tvättbara textilier och undvika t.ex. dammsamlande öppna hyllor eller skåp som inte går ända upp till taket.

Bildtext
Hyacinter är oftast inte att rekommendera

Undvik vissa växter

Vissa av våra vanligaste krukväxter och snittblommor kan orsaka allergier. Du bör till exempel se upp med citrusträd, begonia, hyacint och pelargon. Några krukväxter som är kända för att passa allergiker och överkänsliga personer är amaryllis, ampellilja, lyckliga Lotta och monstera.

BildtextAmaryllis

Enligt Astma- och Allergiförbundet bör du välja följande material:

I byggnadsstommen
Trä, tegel och betong, metallreglar.

På väggar inomhus
Träpanel, träbaserade skivmaterial utan formaldehyd och gipsplattor.
Papperstapeter – släta.
Tapetlim – torrprodukt som blandas med vatten vid användandet.

Skåp och snickerier
Trä eller alternativt träbaserade skivmaterial som är lågemitterande.
Fabrikslackade produkter.

Tänk på:
* Att tapetsera väggytor kan vara bättre än att måla dem för känsliga personer

* Undvik att limma – spika och skruva när delar ska sammanfogas

* Miljövänliga produkter är inte alltid hälsovänliga

* Måla inte direkt på träbaserade skivor. Om de utsätts för fukt avger de mer kemiska ämnen – emissioner som kan påverka hälsan.

* Nymålade rum bör helst inte bebos åtminstone de närmaste 4 veckorna efter målning. Vädra regelbundet och låt rummet stå uppvärmt.

* Vänta med att måla om rum där nyfödda och spädbarn under 2 år ska vistas.

* För att undvika besvär är det viktigt att golvmaterial sköts och städas på rätt sätt. Konsumentverket och Golvbranschen har gett ut skötselanvisningar för golvmaterial

* Skåpsnickerier innehåller ofta spånskivor som är limmade. Ett tips för att minska luftföroreningarna kan vara att låta snickerierna avgasas i ett uppvärmt utrymme utanför bostaden innan de tas in. Vädra ordentligt några veckor innan du flyttar in i en ny bostad. Låt luckorna stå öppna under byggtiden.

* Om du har nickelallergi – välj handtag och beslag som inte avger nickel.

* Skinn och läder kan vara bra material för allergiker, men om du har krom-allergi bör du välja läder som är garvat utan krom.

* Förvara nyinköpta möbler och textilier i särskilt uppvärmt och väl ventilerat rum utanför bostaden några veckor innan du tar in dem i din bostad. På så sätt påskyndar du avgivningen av kemiska ämnen.

Lästips:

Nya Klokboken och checklistan över risker och vad man kan behöva tänka extra på när man har allergi eller annan överkänslighet, kan beställas från Astma- och Allergiförbundet, www.astmaoallergiforbundet.se (se under informationsmaterial), telefon 08-506 282 10.

Boken och checklistan kostar 100 kr för dig som inte är medlem och 50 kr för medlemmar. Förbundet säljer även boken Grönskande rum som ger tips på krukväxter och snittblommor för alla.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar