ANNONS FRÅN GRABBER

Skruvskola – allt du behöver veta om skruvar

Hur skruvar jag rätt och vilken skruv ska jag använda? Skruvexperten Pär Thuresson, VD på Grabber, kommer med smarta tips. 

Grabber reder ut vad du ska tänka på när du köper skruv och tipsar om rätt metod när det är dags att skruva.

Vilka misstag gör många när de skruvar?

– De börjar skruva med för hög fart på skruvdragaren, de gasar fullt innan skruven har fått grepp och då riskerar de att slinta, dessutom är det ganska vanligt att de inte håller skruv och skruvdragare i linje med varandra, säger Pär Thuresson, VD på Grabber.

Ett tips är istället att du startar försiktigt och linjärt. När skruven sedan har greppat är det bara att gasa på och följa efter med ett jämt tryck på skruvdragaren tills skruven är inskruvad i rätt nivå.

Tänk på det här när du köper skruv

Det är viktigt att veta vad skruven ska användas till. Till skillnad från spik är skruvarna anpassade till många olika material och underlag, så om vet du vad du ska skruva, så är det lätt att läsa på förpackningen eller leverantörernas hemsidor så du får rätt skruv till rätt montage.

Vilken längd ska en skruv ha? 

En tumregel är att skruven skall vara dubbelt så lång som det material du skall fästa om det gäller trä. För skivmaterial mot trä, till exempel trall som är 28 millimeter, bör skruven vara 56 millimeter.

– Mot stålprofiler räcker det med att skruven går in minst 10 millimeter i regeln.

Om du fäster tunna saker cirka 1-5 millimeter tjocka, detaljer på vägg eller liknande så bör skruven gå in 15-20 millimeter, beroende på vilket material du fäster i. I gipsvägg kan du behöva expanderfäste då gipsens hållfasthet är låg, tipsar Pär Thuresson.

Starta försiktigt och linjärt när du börjar skruva, så riskerar du inte att slinta. 

Välj en kvalitetsskruv

Det kan vara svårt att se med blotta ögat om en skruv är en kvalitetskruv eller inte. Titta på skruvskallen – den ska vara rund och krysset eller fästet ska sitta centrerat.

– Ett tips är att rulla skruven mot ett plant underlag för att se att den är rak. En trubbig spets gör att det går långsammare att fästa skruven. Du kan som regel lita på skruvar av kända varumärken, säger Pär Thuresson.


När ska jag spika och när ska jag skruva?

Nästan allt som kan spikas kan också skruvas, men med skillnaden att det du skruvat lätt kan demonteras om du vill ändra eller monterat lite fel. Men spiken kan vara bra om du bygger en ställning som du ska stå på, spiken är seg och håller högre belastning än skruv generellt.

– Det finns även konstruktionsskruvar som är lämpliga för detta ändamål, till exempel ankarskruv som du fäster byggbeslag med. De håller för det mesta ­­– följ bara anvisningarna om hur många skruvar som behövs per beslag, berättar Pär Thuresson.

3 skruvtips – så skruvar du på rätt sätt

Olika skruvar ­– och vad de används till

Träskruv: Montage av trä mot trä. 

Plåtskruv: Montage av plåt mot plåt, finns med borrspets och med vass spets för tunnare plåt.

Gipsskruv: Montage av gipsskivor mot stål eller träreglar. Fingängade används mot stål, glesgängade mot trä.

Montageskruv: Den här skruven har en större skalle som hamnar utanpå det du fäster (försänker sig ej) och är lämplig för köksskåp och liknande montage.

Spånskiveskruv: Montage av spån/golvspån/plywood/OSB-skivor/MDF-skivor, de finns med gängor för både stål-och träreglar.

Trallskruv: Använder du när du ska skruva trallbrädor i träreglar. Det finns många varianter från de äldsta typerna med trattformad skalle till de nya med cylindrisk skalle som minskar risk för sprickande trall.

Skruv med borrspets: Det finns flertalet skruvar med en borrspets, som antingen är till för att borra i stål eller för att borra i hårt trä för att undvika att det spricker vid montaget.

Pär Thuresson, VD på Grabber, tipsar om hur du väljer rätt skruv. 

Mest lästa artiklar