Allt om att gjuta i betong

Att gjuta i betong är inte svårt, det kräver inga förkunskaper, det är billigt och går att variera i det oändliga. Gå samman med några grannar eller vänner och bestäm en dag då ni tillsammans sätter igång!


Bildtext Det kan vara svårt att pricka in vackert väder långt i förväg men kanske finns det ett garage eller ett partytält att hålla till i? Det är roligt att arbeta tillsammans, man inspirerar varandra och kan hjälpas åt med tyngre moment. Bildtext Till krukgjutning behöver man två plastkrukor (eller andra släta plastkärl) i olika storlekar med ungefär 4 cm skillnad i diameter, och finbetong som finns i säckar om 25 kg på byggmarknaden.

Principen är enkel; man sätter en liten plastkruka i en större och häller betong i mellanrummet.

Bildtext Mosaikbitar av porslin gör sig fint mot rå betong. Leta udda och kantstött porslin på loppis och slå sönder det invirat i en tidning eller handduk. Barnen kan göra sina egna krukor och dekorera med mosaik. Bildtext För att få ett dråneringshål i krukan tejpar man fast en halv vinkork i botten på den stora formen. När betongkrukan är färdig slår man ut korken.

Ös upp några liter av den torra betongen i hinken. Undvik att andas in röken från betongpulvret. Tillsätt lite vatten i taget och rör om med spade eller murslev. Den färdiga blandningen ska vara som en tjock, blöt, trögflytande gröt. Den ska gå att forma till en boll i handen men bollen ska flyta ut lite om man skakar den. Blir betongen för blöt är det bara att blanda i mer pulver.

Bildtext Häll ca 2 cm betong i botten på den större formen, eller så mycket att det når upp till korkbitens överkant.

Fyll den lilla formen med sand eller småsten så att den står stadigt. Tejpa över hålen i botten om du använder en plastkruka till form, så tränger inte betongen upp och fastnar.

Placera den mitt i den större formen, ovanpå betongbottnen. Häll betong i mellanrummet mellan formarna men fyll inte riktigt ända upp, då kan det bli svårt att få ut krukan. Skaka lite på formen så att eventuella luftbubblor åker upp till ytan. Lägg eventuellt något tungt ovanpå den lilla formen så att den inte flyter upp.

Bildtext Mosaikbitarna ska tryckas ner i den fuktiga betongen inom en halvtimme, sen startar härdningen. Trä en plastpåse över formen och låt härda i minst ett dygn. Bildtext Om du vill ha mosaikbitar i botten på en kruka/skål kan du tejpa fast dem utanpå den lilla formens botten. Använd dubbelhäftande tejp och tänk på att det är mosaikens fina sida ska som ska tejpas fast. Bildtext För att dekorera krukans sidor med ingjuten mosaik tejpar du fast bitarna på insidan av den stora formen.

Använd dubbelhäftande tejp och tänk på att mosaikens fina sida ska vara utåt. Ingen tejp får sticka ut utanför mosaikbitarna, då ger den avtryck i betongen.

Efter ett dygn kan man börja lossa på formarna. Vänd upp och ner på formen, häll ut sanden och dra loss den lilla formen. Skaka försiktigt ut betongkrukan ur den större. Vill formen inte släppa får man helt enkelt ha sönder den. Klipp eller skär ett hack och bräck bort den i bitar.
Inspektera mosaiken. Gnugga med en trasa för att få bort betongrester som hamnat ovanpå.

Bildtext Skarpa försiktigt med en kniv för att få fram mosaiken om det hamnat betong utanpå.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar