Fem frågor och svar om skruvar

Varför ska jag välja en dyr skruv och är träskruv för utomhusbruk rostfria? Christian Löf Thuresson, försäljningschef på Grabber, svarar på fem frågor om skruvar. 


Varför ska jag alltid välja de dyrare skruvarna?

– Det är användarvänligt. Det blir rätt på en gång. Du sparar tid i slutändan. Använder du kvalitetsprodukter från början så blir det ett snyggt slutresultat som håller så länge du vill att det ska sitta, och dessutom sparar du tid.

Har du något konkret exempel?

– Absolut! I dag finns det till exempel skruvar med så kallad quick grab point som greppar direkt. Eller skruvar med klämkraft, så kallade t-rex, som pressar ner trallen när den lyfter. 

Hur skiljer sig skruvarna åt, förutom de tekniska lösningarna?

– Stålkvaliteten och tillverkningen. Du vet att du köpt billig skruv när de går av för att du träffar första bästa kvist.

Är träskruv för utomhusbruk alltid rostfria?

– Nej, men däremot ytbehandlade. Och det är precis som med lacken på bilen – rappar du sönder den tappar den i livslängd.

Numera är det så kallat torx-huvud på de flesta skruvarna, men även krysskruv går att köpa. Vilket ska man välja?

– När du ska skruva i trä blir det allt vanligare med torx, vilket är att föredra eftersom den har betydligt bättre greppförmåga mellan bits och skruvskalle när skruven väl har gått ner i virket en bit. När du skruvar gips funkar det fint med philipsskalle, alltså krysshuvud, men det kan däremot vara värt att lägga en peng på skruvar med dubbelhuvud – då kommer första huvudet och fläker upp pappen och det and-ra viker in den, vilket ger ett snyggt slutresultat med en gång. Du sparar tid och får snickarglädje, du får en glad hantverkare som sätter väggen och en glad målare som slipper göra efterjobbet. 

Om christian

Namn: Christian Löf Thuresson.
Ålder: 27 år.
Bor: I Sundbyberg. 
Gör: Är försäljningschef på Arne Thuresson Byggmaterial, Grabber.
Föredrar själv att skruva: ”Trall, och då är min favoritskruv t-rex.”

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar