Fixa en läcker terrass

En bra terrass är ett extra vardagsrum för sommaren med nära kontakt till trädgård, sol och fågelsång. Låt dig inspireras här!


Terrassen är en naturlig förlängning av vardagsrummet eller köket/matplatsen. Ett vardagsrum för sommaren med nära kontakt till trädgård, sol och fågelsång. Ett rum som betyder mycket för oss nordbor med korta somrar, som ofta regnar bort.

Därför är det så viktigt att uterummet fungerar. För att vara välplanerat bör det ha följande egenskaper: Samma nivå på golv ute som inne. Möjlighet till både sol och skugga. Skydd för regn, vind och insyn. Plats för möbler med olika funktioner , som matplats och vilsittande. Uterummet ska utformas med material och dimensioner, så att det som helhet smälter väl in i omgivningen. Någonting att tänka på vi val av virke. För mycket tryckimpregnerat sådant känns trist och klumpigt. Det är bra till stolpar , som gjuts i betong, eller balkar, reglar på mark eller tralldäck.Till övriga detaljer kan man välja furu av bra kvalitet, som grundas och målas i önskad kulör.

Så här ser terrassen ut. Glas och trä, vilket är en utmärkt kombination för ett uterum som det här. Glaset ger skydd mot vind och regn, utan att dölja grönskan och blommorna. På stolparna finns plats för klängväxter, som ger det hela en mjuk inramning.

Här är detaljskiss med måttanvisningar på terrasskonstruktionen. Terrassen är byggd mot husets långvägg. Betongplintar och bärlinor är basen för bygget, och på den ett kraftigt dimensionerat terrassdäck, härligt att gå på.

Ett gångvänligt alternativ till en trappa är dessa ”trädgårdsbryggor”. Storleken och dimensionen på virket gör dem stabila. De kan staplas på varandra samt på mjukt formade stenbumlingar. Trä och sten kontrasterar fint sinsemellan.

Trädgårdsbryggorna fungerar både som trappa och som små terrasser. Tillräckligt stora för att man ska kunna få plats och breda ut sig. För att få en mjuk övergång mellan terrass och trädgård kan man placera dem så här, i sicksack, flankerade av mjuk grönska.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar