Gjut rabarberfat av betong

Bland det enklaste man kan göra i betong är en avgjutning av ett rabarberblad.


Det behövs bara en liten sandhög, ett rabarberblad och en säck finbetong. Avgjutningen blir ett lövformat bad åt småfåglarna eller ett stort fat att lägga fallfrukt i. Betong är ett starkt material som tål vintern men vill man vara på säkra sidan kan man tömma rabarberfatet och lägga det upp och ner när hösten kommer.

Du behöver:

Ett vackert rabarberblad, utan skaft

Sand

Finbetong, finns på byggmarknaden

Plast eller stor plastpåse

Verktyg

Spade att blanda betongen med

Hink att blanda betongen i

Handskar

Kniv

Blomspruta

Gör så här:

1. Gör en flack kulle av sand, ungefär så stor som rabarberbladet. Det går att arbeta direkt på gräsmattan men det är bättre att ha en masonitskiva eller liknande under sanden eftersom det blir en del spill när man gjuter betong.

2. Lägg rabarberbladet över kullen med baksidan, den sida där nerverna är tydligast, uppåt. Ös upp några liter betongpulver i en hink. Använd handskar och undvik att andas in röken från den torra betongen. Häll i lite vatten i taget och rör om tills blandningen är som en tjock, trögflytande gröt.

3. Häll ett 3-4 cm tjockt betonglager över rabarberbladet. Räcker inte betongen är det bara att blanda till ny.

4. Forma en liten, vågrät platå överst, så att rabarberfatet kan stå stadigt, när det är färdigt.

5. Täck kullen med plast och låt betongen bränna i två dygn. Lyft på plasten och duscha eller vattna med vattenkanna ibland. Glöm inte att spola av hink och redskap innan betongen bränner fast.

6. Ta bort plasten, vänd på fatet och dra loss rabarberbladet. De tjocka nerverna kan sitta fast i betongen men torkar efterhand och ramlar bort. Jämna eventuellt till fatets kanter med en kniv. Duscha eller vattna fatet, täck med plasten igen och låt det härda ytterligare ett par dygn.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar