Glasbetong, eller glasblock som det också kallas, har många unika egenskaper. Just kombinationen av dess ljusgenomsläpplighet och hållfasthet gör dess användningsområde så brett. Hela hus kan byggas av glasbetong, men för den vanliga villan räcker det fint att använda det som en tuff inredningsdetalj.
Materialet är inte bara snyggt, det tål också temperaturväxlingar och isolerar effektivt mot värme och kyla. Därför passar en glasbetongvägg lika bra vid ytterdörren som i badrummet.
Det kallas för glasbetong eller glasblock, men det skulle lika gärna kunna heta betongglas. Det säger något om vilket starkt material det är.
– Glasbetongen sitter uppe i minst 30 år om det monteras rätt, blocken är otroligt starka men är fortfarande av glas, säger Henrik Zetterholm på företaget Glasbetong. Men det är viktigt att veta att glasbetong aldrig får bära andra konstruktioner än sin egen vikt.
Glasbetong har också en mycket hög motståndskraft vid brand.Så bra att glasbetongkonstruktioner rekommenderas av brandmyndigheterna. De glasblock som används vid dessa konstruktioner måste dock vara typgodkända av SITAC i Sverige.
Eftersom glasbetong är oorganiskt är det också underhållsfritt, men ibland behöver det göras rent. Utomhus spolar man bara av det och inomhus torkar man av med en fuktig trasa.
Glasbetongen släpper in ljus men är inte möjligt att se igenom. Insynen i glasbetongblocken beror på vilken sort man väljer, det varierar från noll insyn till 98 procents insyn. Det beror helt på modell. Det är också ett mycket varierat material att bygga i, i den mening att man lätt att göra böjda väggar; väggen kan behandlas som en mur. Glasblocken släpper igenom upp till cirka 85 procent av det rakt infallande ljuset. Men jämfört med vanligt glas så fördelas ljuset helt olika. Genom glasblocken får ljuset en jämnare spridning och ger inte heller någon bländning eller skuggbildning.
Glasbetong har god ljudisoleringsförmåga. Vid vanliga ljudfrekvenser kan man räkna med en minskning på ungefär 40-45 dB. Det är dubbelt så bra som vanliga fönsterglas.
Glasbetong finns i alla upptänkliga färger. Vill och vågar man, kan man använda både grått och blått. Vissa gula och röda är inte uv-beständiga. Det finns också olika typer av glasbetongblock. Ibland går de att hitta till lågpris, men var då uppmärksam på kvaliteten – för den skiftar. Det finns cirka 500 modeller att välja bland.
Priset per kvadratmeter för glasbetong varierar mellan 475 kronor och 7 500 kronor. Prisskillnaden beror bland annat på kvalitet, storlek, glastjocklek och brandklassning.
Köpinformation
AB Glasbetong 08-747 10 60 www.glasbetong.se
Vetro 031- 46 18 00 www.vetro.se