Glassigt med glasbetong

Glasblock i badrummet - javisst! I golvet, fönstret eller som avskiljare - möjligheterna begränsas bara av din fantasi.


En mycket originell planlösning där duschrum möter sovrum med bara en rundad vägg av glasblock som avskiljare. För en välvd konstruktion av det här slaget finns färdigrundade glasblock, så kallade ”All bend-block”.

Funktionellt, estetiskt och praktiskt. Så kanske man kan sammanfatta byggnadsmaterialet som inte liknar något annat – glasblock, även kallat glasbetong. Glasblock är två glashalvor som smälts samman. Konstruktionen har många fördelar: det är underhållsfritt, enkelt att rengöra, i det närmaste okrossbart och släpper in hela 83 procent av direkt infallande ljus utan att för den skull ge full insyn. På sjuttiotalet användes glasblock främst för sidoljus vid ytterdörrar men i dag har man hittat betydligt fler användningsområden. Begränsningarna är att det inte kan användas för bärande konstruktioner utan avlastning och att glasblockskonstruktioner kan vara svåra att riva, speciellt om blocken är limmade.

Rätt block på rätt plats

Det finns olika glasblock för olika användningsområden, vissa block är dyrare och andra billigare. De dyra är som regel typgodkända, brandklassade och säkerhetsklassade för yttre våld såsom slag och stötar.

Glasblocken ska alltid vara typgodkända av Sitac, bygg- och VVS-branschens certifieringsorgan, om de ska användas i Sverige.

– Typgodkända och brandklassade glasblock bör alltid användas i utomhuskonstruktioner eftersom de tål väder och vind, säger Ulf Zetterholm, vd för AB Glasbetong.
– Från cirka 1 800 kronor kvadratmetern och uppåt får du betala för kvalitetsblock. Glasblock av den billigare sorten hittar du för under en femtiolapp styck, exempelvis på byggvaruhusen. Köper du billiga glasblock riskerar du att de är dåligt ihopfogade, vilket innebär att det kan bildas kondens inuti blocken. Men det finns naturligtvis icke typgodkända block av god kvalitet också, fortsätter han.

Ett sätt att bedöma kvaliteten på glasblocken är att skrapa lite försiktigt med nageln på färgen på kortsidan på blocket. Om färgen lossnar, om det redan saknas färg på sidorna eller om färgen är mycket ojämn kan man misstänka att glasblocket är av sämre kvalitet.

Det finns även glasblocksimitationer i plast, så kallad Polystar. Plastblocken är inte billigare än glasblock men är däremot betydligt enklare att montera.

Läckert inglasat badkar i transparent glas med molndekor. Lägg märke till de rundade hörnblocken. Glasblock från AB Glasbetong. Foto AB Glasbetong.

Glasblock i bastu

Vill du använda glasblock i en bastu är det viktigt att använda typgodkända och brandklassade glasblock. Upphettade glasblock kan spricka om det kommer vatten på dem, lite stänk gör inget men det är alltså inte lämpligt att installera en dusch utanför bastun. Dessutom är upphettade glasblock, just, heta och kan brännas rejält.

Många dekorer och storlekar

Storleken på glasblock varierar från 115 x 115 x 80 mm till de största, 300 x 300 x 100 mm. Det finns också andra varianter av glasblock som till exempel halvglas och runda block.

Det finns också många olika dekorer och färger att välja mellan. Mönster som molndekor och blästrat köps det mest av just nu och olika nyanser av blått. Blästrade block är lite svårare att hålla rena vilket man bör ha i åtanke om man vill använda dem i till exempel en duschkonstruktion.

Glasblock i golv är en trend som är på ingång. Med belysning under blir det riktigt läckert. I golvkonstruktioner är det lämpligt att använda betongglas som är tjockare än vanliga glasblock. Här har man dock använt gröna glasblock med molndekor, inredningen kommer från Svedbergs och kakel från Konradssons kakel. Foto Svedbergs.

Hur monterar man?

Glasblock kan monteras på flera olika sätt. Glasblocksbruk och distanskryss är ett alternativ. Distanskryssen hjälper dig att få det hela rakt. En annan variant är att använda glasblock och plastclips i aluminium-ram och foga med silikonfogmassa. Det går också att limma ihop glasblocken men eftersom lim är brandfarligt kanske det inte lämpar sig i vissa konstruktioner.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar