Här får du veta mer om glasbetong

Blev du inspirerad av våra andra artiklar om glasbetong? Här få du veta mera.


I det här huset har man en vägg av glasbetong mellan det ljusa vardagsrummet och köket. De stora fönstrena i vardagsrummet släpper in ljus i köket och se vilken härlig effekt det blir på den blanka marmorskivan.

Glasbetong ger en känsla av 60-tal och Bond-filmer, och har de senaste åren återigen blivit allt mer efterfrågat. Mycket tack var dess goda egenskap att släppa igenom ljus utan att ge full insyn.
Glasblocken släpper in upp till 85 procent av det rakt infallande ljuset.

Vanligaste användningsområdet är som avskiljare i badrum mellan till exempel dusch och övrig inredning. Men möjligheterna sträcker sig vida därifrån. Som avskiljare kan det användas i husets alla rum och i fördel i kök och trapphus. Det finns dock två begränsningar med glasbetong – din fantasi och att den inte går att använda som bärande vägg.
Trenden går från att ha använts i offentliga miljöer mot privat bruk.

Många färger och storlekar

Populärast är sandblästrat ,vars nackdel är att den är något svår att hålla ren. Annars är just en av fördelarna med glasbetong att den är så lätt att hålla ren.

Blått kommer starkt. Men har du fantasi och mod så är alternativen i stort sett obegränsade. Glasbetong finns i 16 olika dekorer och 7-8 olika färger och i 10 storlekar. För den som bygger själv finns det även färdiga hörnblock.

Satsa på kvalitet i badrum

Det finns billig och det finns dyr glasbetong. Priserna ligger mellan 900:-/m2 och ca 1 800 :-/m2 (inkl. moms)och uppåt för högkvalitativ glasbetong. Vill man bara ha några enstaka block brukar man kunna få tag på billiga block från ca 50:-/st på byggvaruhusen.

Men vad är då skillnaden, förutom det rent estetiska – för visst är det en utseendemässig skillnad på dyrare och billiga glasblock?

Byggnadstekniskt innebär det att en billigare sort inte är typgodkänd och brandklassad.

– Ska man använda glasbetongen till yttervägg eller duschvägg, dvs där det är blött och fuktigt, rekommenderas den dyrare typen, säger Ulf Zetterholm, vd på Glasbetong AB. Billigare sorter riskerar att vara dåligt ihopfogade och kan på så sätt släppa igenom fukt så att kondens bildas inuti blocken.

Nytt på marknaden är en ”glasbetong” av plast, produkten heter Polystar. Dess fördel är att den är extra lätt att montera. Men plast är plast och kommer aldrig se ut som glas och kostnaden är densamma som för ”riktig” glasbetong.

Den händige monterar själv

Det går hyfsat enkelt att montera glasbetong själv. Tack vare den ökade efterfrågan, har man utvecklat en teknik som innebär att man bygger upp väggen som lego ungefär.

Det finns två typer av montering:
1. Använd bruk och distansskryss. Riktigt glasbetongbruk ger bästa resultat. Fogen ska vara 1 cm och kryssen hjälper dig att få det hela rakt och snyggt.
2. Clips och fogmassa/silikon är det nya sättet som gör glasbetongen enkel att montera själv.

Monteringshjälp

Under Gör-det-själv/Bygg ett glasbetongfönster och Montera duschvägg visar vi mer i detalj hur du enkelt monterar glasbetongväggen själv. Du kan också få beskrivningar på de flesta ställen glasbetong säljs.

Ett riktigt häftigt bygge av glasbetong i form av en rundad köksö.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar