Läskiga listan: Så slipper du hussvamp

Är du rädd för vad ditt hus ska ställa till med? Här guidar vi dig genom alla läskiga saker som kan hända. Denna gång: äkta hussvamp.


Vad är det?

Äkta hussvamp är en av de värsta skadegörarna ditt hus kan råka ut för. Det är en rötsvamp, Serpula lacrymans, även kallad den krypande, gråtande svampen för dess förmåga att bilda vattendroppar.

Varför är det farligt?

Svampen trivs i fuktiga miljöer och förstör effektivt träets bärande förmåga i ett hus. Rötan gör att virket krymper och spricker sönder i form av kuber. Hussvampssporer finns överallt i luften och vid rätt förhållanden växer den snabbt – ända upp till 15-20 centimeter per månad.

– Svampen är beroende av fukt, organiskt material och kalk. Se därför till att inte ha växter för nära grunden som annars kan binda fukten där, råder Peter Bratt, Vi i Villas expert och byggskadespecialist på Länsförsäkringar.

Fruktkropp av äkta hussvamp. Anticimex Lennart Falk

Hur upptäcker du det?

Ofta upptäcks angrepp i samband med renoveringar. Ibland hittar man angrepp på ytskikt eller till exempel vid en krypgrundskontroll. Det du ofta upptäcker är sporerna som kan se ut som ett brunt pulver, likt kakao eller kanel, ofta utspritt vid lister och trösklar inomhus.

Vad gör du åt det?

Att få bort ett hussvampsangrepp är ofta ett stort och krävande jobb. Allt angripet material och en del friskt närbeläget virke måste avlägsnas, all fukt torkas ordentligt och bekämpningsmedel mot svamp kan bli aktuellt. Misstänker du svampangrepp bör du snabbt kontakta en sakkunnig som analyserar och lokaliserar skadan. Dessa hittar du exempelvis på www.byggdoktor.com

Vad kostar det?

Att drabbas av hussvamp kan bli väldigt dyrt om huset är mycket angripet och innebär stora åtgärder. I allra värsta fall kan en rivning bli aktuell. Det finns däremot villaförsäkringar där äkta hussvamp ingår. Kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller. Med rot-avdraget kan du åtgärda huset till halva arbetskostnaden om du inte samtidigt får en försäkringsersättning.

  • Inspektera krypgrunden regelbundet och se till att den är torr och ren från skräp.
  • Se till att regnvattnet från hängrännorna leds bort från huset.
  • Undvik att förvara virke, plast eller tidningar direkt på fuktiga källargolv, i krypgrunder m.m.
  • Sätt huv på skorstenen så undviker du att skorstensstocken blir fuktig av regnvattnet.
  • Skapa inte täta utrymmen. Bygg inte in krypgrunden, källartrappan eller kattvinden, du ska kunna se in i dessa.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar