Så väljer du rätt uteträ

Sommaren är här och det är dags att förverkliga vinterns planer på altanbygget, nytt staket eller andra kompletteringar till villan eller fritidshuset.


<!– –>De flesta utbyggnader som trädäck, altaner, trappor och staket är ofta nära marken och är mer eller mindre hårt exponerade för väder och vind. Samverkan mellan konstruktions-utformning, materialval och underhåll spelar därför en avgörande roll för hur konstruktionen fungerar och hur länge den håller.

Välj rätt konstruktion

När det gäller konstruktionsutformning, handlar det om att i möjligaste mån undvika fuktfällor, där träet har svårt att torka ut och som därmed utgör en betydande riskfaktor för framtida rötskador. Branschorganisationen Skogsindustrierna har tagit fram instruktiva byggbeskrivningar för de flesta huskompletteringar. Dessa finns hos de flesta bygg- och trävaruhandlare och ger tips om bra och beprövade konstruktionstekniska lösningar.

Välj rätt material

När det gäller valet av ”beständiga” trämaterial så finns det i dag ett större utbud än någonsin tidigare. Marknaden domineras av tryckimpregnerat trä. Dessutom finns det hos välsorterade bygg- och trävaruhandlare värmebehandlat trä, eller s.k. termiskt modifierat trä, kärnved av lärk och furu samt ”hardwood”. Med hardwood menas oftast importerade tropiska lövträslag som t.ex. teak, bangkirai och jarrah.

Tänk på detta innan du väljer trä:

Vilket material ska jag då välja? För att underlätta materialvalet kan man ställa sig följande frågor:

• Vilka krav/önskemål har jag om förväntad brukstid på konstruktionen? Ska den hålla i 5 år, 10 år eller 20 år?

• Vilken risk för rötangrepp finns det? Är konstruktionen utsatt för väder och vind? Ligger den nära eller står i kontakt med mark/vatten? Är fuktfällor omöjliga att undvika?

• Vilka konsekvenser kan bli följden av ett oväntat brott och finns risk för personskada?

• Har du särskilda krav/önskemål beträffande tekniska egenskaper eller samverkan med andra material? Är konstruktionen bärande? Hur är det med färg-beständigheten? Kan träet målas? Hur gör man med avfall (kapbitar, utrangerat virke)?

• Vilket underhåll är du beredd att lägga ned under brukstiden – varje år, vart tredje år eller inget alls?

• Vad är du beredd att betala i inköp?

När frågorna besvarats så gott det går, så är nästa steg att ta reda på så mycket fakta som möjligt om de olika alternativ som står till buds. Detta är inte alltid helt lätt, då erfarenheterna med material som kommit ut på marknaden på senare tid, t ex värmebehandlat trä, ”hardwood” och kärnved av lärk, ännu är relativt begränsade. I nedanstående tabell redovisas fakta för de vanligaste materialen för uteträ på marknaden som kan vara vägledande i valet av material.

Trä-guide för utomhuskonstruktioner. (Källa: SLU och SP Trätek). Guiden finns som en pdf lite längre ner i artikeln.

Tänk på att:

• det som säljs som kärnved av lärk eller furu inte alltid består av 100 procent kärnved utan kan även innehålla en viss del ytved, som har väsentligt sämre naturlig beständighet än kärnveden.

• det som säljs som ”sibirisk lärk” inte nödvändigtvis kommer från Sibirien. Sibirisk lärk är ett särskilt träslag som växer även på andra ställen i Europa.

• kontrollera att det som säljs som ”hardwood” är FSC-certifierat, dvs kommer från ett uthålligt skogsbruk i tropikerna. Det kan ibland råda tveksamhet rörande sådant virkes ursprung, och den som har betänkligheter när det gäller skövlingen av regnskog bör naturligtvis avstå från inköp.

• tryckimpregnerat trä tillverkas av preparat som är godkända efter omfattande utvärdering med avseende på miljö- och hälsoaspekter enligt EUs stränga biocid-direktiv och är således helt acceptabelt att använda från miljösynpunkt. I likhet med de flesta typer av avfall, ska avfall från tryckimpregnerat trä lämnas på kommunens avfallsanläggning för säkert omhändertagande. Det får inte brännas i egen regi i öppna brasor.

• för bärande konstruktioner av impregnerat trä där personsäkerheten är av betydelse, t ex för trädäck, balkonger och bryggor, alltid använda NTR klass A* (gäller dimensioner 45×145 och grövre).

Tänk igenom vilka krav du har

För de flesta villa- och fritidshusägare är förväntad brukstid och inköpspriset sannolikt det som väger tyngst när det gäller val av material. Om du inte har så höga krav på brukstiden, dvs. lite drygt fem år, behöver du inte lägga ned så mycket tankemöda på val av material och träskydd.

Ju högre krav du har, desto viktigare är det att ta hänsyn till såväl den konstruktionstekniska utformningen som hur hållbart materialet är.

Tryckimpregnerat? Välj NTR-klassificerat!

I dag är tryckimpregnerat trä det mest kostnadseffektiva, men det gäller att se upp och alltid kontrollera att det är NTR-klassificerat – klass A för användning i markkontakt och klass AB för användning ovan mark. Tillverkare av NTR-klassificerat, impregnerat trä är kontrollerade av SP Trätek, och tillverkaren ger också 20 års rötskyddsgaranti på sina produkter. Undvik därför virke som inte är NTR-klassificerat!

*NTR står för Nordiska Träskyddsrådet

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar