”Grannen hyr ut huset till byggarna”

Grannen hyr ut huset och hyresgästerna är stökiga och respekterar inte regler. Vad kan jag göra, undrar Vi i Villas läsare. Vår expert Eva Trané Lindgren svarar. 

”Grannen hyr ut huset till byggarna”

Vår nya granne köpte sin villa förra sommaren och den stod därefter tom i ett halvår. Efter årsskiftet började det komma folk och vi förstod ganska snabbt att köparna har köpt huset för att hyra ut det.

Både tomt och hus förfaller allt eftersom. Det verkar vara runt 10–15 personer som bor där och de parkerar sina minibussar (ofta 4–5 st) hur som helst på husets tomt. De ställer sopsäckar på gatan utan att respektera vad som gäller för sophantering.

Dessutom har de vid några tillfällen varit väldigt berusade på dagtid när de uppenbarligen varit lediga från sina jobb, vilket inte känns särskilt kul – särskilt inte när man har småbarn. Villan ligger ute för 3 000 kr/natt på Airbnb, men det känns som en täckmantel, det är nämligen uppenbart att ägarna hyr ut huset till en byggfirma.

Finns det några regler för den här typen av situationer, har man rätt att använda sitt hus till ”vad som helst”? Med risk för att låta som en gnällig gubbe,

Fredrik

 

Svar: Det är fastighetsägaren som har fullt ansvar för fastigheten i samband med uthyrning. Det kan gälla alltifrån att betala kommunal fastighetsavgift, till löpande driftskostnader och att se till att grannarna inte blir störda.

Hyresgästen har till exempel ett ansvar för att vårda bostaden och att betala hyra i tid. Hyresgästen har även ett ansvar för sig själv och de personer som vistas i bostaden att inte störa grannar eller uppträda på ett olämpligt sätt. Skulle detta fortgå så kan fastighetsägaren i egenskap av hyresvärd säga upp hyresavtalet.

Du som granne bör påtala för fastighetsägaren och göra denna uppmärksam på hur ni upplever dennes hyresgäster och deras beteenden. Du bör även tala direkt med hyresgästerna och be om bättring och förklara hur ni som grannar upplever situationen. Att försöka lösa det hela mellan varandra i god sämja är såklart det bästa!

Eva Trané Lindgren

 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar