”Grannen hyr ut huset till byggarna”

Grannen hyr ut huset och hyresgästerna är stökiga och respekterar inte regler. Vad kan jag göra, undrar Vi i Villas läsare. Vår expert Eva Trané Lindgren svarar. 


”Grannen hyr ut huset till byggarna”

Vår nya granne köpte sin villa förra sommaren och den stod därefter tom i ett halvår. Efter årsskiftet började det komma folk och vi förstod ganska snabbt att köparna har köpt huset för att hyra ut det.

Både tomt och hus förfaller allt eftersom. Det verkar vara runt 10–15 personer som bor där och de parkerar sina minibussar (ofta 4–5 st) hur som helst på husets tomt. De ställer sopsäckar på gatan utan att respektera vad som gäller för sophantering.

Dessutom har de vid några tillfällen varit väldigt berusade på dagtid när de uppenbarligen varit lediga från sina jobb, vilket inte känns särskilt kul – särskilt inte när man har småbarn. Villan ligger ute för 3 000 kr/natt på Airbnb, men det känns som en täckmantel, det är nämligen uppenbart att ägarna hyr ut huset till en byggfirma.

Finns det några regler för den här typen av situationer, har man rätt att använda sitt hus till ”vad som helst”? Med risk för att låta som en gnällig gubbe,

Fredrik

 

Svar: Det är fastighetsägaren som har fullt ansvar för fastigheten i samband med uthyrning. Det kan gälla alltifrån att betala kommunal fastighetsavgift, till löpande driftskostnader och att se till att grannarna inte blir störda.

Hyresgästen har till exempel ett ansvar för att vårda bostaden och att betala hyra i tid. Hyresgästen har även ett ansvar för sig själv och de personer som vistas i bostaden att inte störa grannar eller uppträda på ett olämpligt sätt. Skulle detta fortgå så kan fastighetsägaren i egenskap av hyresvärd säga upp hyresavtalet.

Du som granne bör påtala för fastighetsägaren och göra denna uppmärksam på hur ni upplever dennes hyresgäster och deras beteenden. Du bör även tala direkt med hyresgästerna och be om bättring och förklara hur ni som grannar upplever situationen. Att försöka lösa det hela mellan varandra i god sämja är såklart det bästa!

Eva Trané Lindgren

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar