Håll ångan uppe med bastu

Vi i Villas Björn Christiernsson förklarar varför två vitt skilda åsikter faktiskt kan vara helt rätt. Båda två.


Att en bastu ger livet lite extra guldkant är de flesta av oss överens om, liksom de hälsosamma effekter bastubadandet bjuder på – men när det kommer till användandet av ångspärr bakom bastupanelen går meningarna skarpt isär.

Förespråkarna för att använda en ångspärr, det vill säga bastufolie, hävdar att fuktig luft måste stoppas så att den inte tränger in i konstruktionen och där orsakar fuktproblem över tid. Motståndarna till bastufolien hävdar å sin sida att risken för fuktproblem är minimal eftersom eventuell fukt som trängt in i till exempel isoleringen snabbt och enkelt kan torka ut samma väg som den kom in. Men att risken för skador i stället blir större med en folie eftersom fukt som lyckas ta sig genom ångspärren – i till exempel spikhål – inte kan torka ut, utan blir kvar och orsakar skador.

Viktigt med bra ventilation

Jag har själv, vid ett tidigare tillfälle i Vi i Villa, skrivit att bastufolie är att föredra, men eftersom många i min bekantskapskrets låtit bygga bastur utan ångspärr och över tid nyttjat dem friskt utan problem så är det lika mycket som talar för att det går bra utan.

Sanningen är med andra ord att två helt olika resonemang verkar resultera i samma slutsats: det funkar. Jag välkomnar dock korrekt utförda tester i ämnet eftersom såväl nyttjandegrad som mängden vatten som appliceras lär ha stor inverkan på bastuns livscykel, liksom den bakomvarande konstruktionen. Att vi i Sverige inte har kontrollerat eller reglerat denna eventuella fuktvandring kan upplevas lite underligt eftersom vi vanligtvis hoppar högt när det kommer till den här typen av problem – men min gissning är att skadorna är få och därför ställs heller inga krav på oss som bygger bastur.

Vad som dock är väldigt viktigt – ångspärr eller inte – är att det finns en bra ventilation: dels för att bastun ska vara skön att basta i och dels för att den ska ha goda möjligheter att torka upp.

Tre gånger bastufavoriter

 

1. Doften

Eukalyptus, tjära eller varför inte öl? Förhöj bastubadandet med goda dofter, eller som proffsen säger: aromterapi. Däremot funkar inte vad som helst. En överförfriskad vän till mig hällde en gång en halv flaska Cinzano på aggregatet – det slutade i en snabb evakuering med svidande ögon.

 

2. Värmen

Bastuaggregat formade som pelare och fyllda med sten är väldigt snygga och lika mycket en inredningsdetalj som en värmekälla för bastun. Tanken med den stora stenmängden är att bada bastu med något lägre temperatur men med mer fukt. Vill ha!

 

3. Ljuset!

Montera färgade led-spottar eller led-lister! En knalligt röd bastu bjuder på ett energiskt välkomnande, medan ett sobert blått eller grönt sken signalerar avslappning. Var noga med att belysningen har rätt ip-tal samt klarar värmen. Låg volt får du koppla själv, allt annat ska göras av behörig elinstallatör.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar