ANNONS FRÅN DECATAK

Håll takmossan borta med vaxbehandling

Takexperterna Decatak förespråkar behandling istället för att lägga pengar på ett nytt tak. Med rätt behandling håller tak betydligt längre än många tror, och en vaxbehandling håller fukt och mossa borta i många år framöver.


Även om ditt tak blir betydligt finare efter en behandling — oftast blir det som nytt — handlar det inte bara om yta. Tar du hand om ditt tak på rätt sätt kan du förlänga takets liv med åtminstone tio år. Decatak menar dessutom att genom att behandla taket så kan man spara upp till 70 procent av kostnaden, istället för att byta tak vilket innebär en hiskelig massa arbete. 

Mossan älskar fukt

Ligger ditt tak i skugga ökar risken för mossa eftersom den ogillar sol. Är taket dessutom helt obehandlat löper du stor risk att mossa uppstår eftersom fukten då i princip går rakt igenom takpannorna.

Daniel Ljungskog är takexpert på Decatak:

– Med vår vaxbehandling skapar du inte bara ett skydd, utan ett aktivt sådant. Takpannans uppsugningsförmåga minskar med hela 95 procent och blir vattenavvisande med en pärlande effekt. Det blir även självrengörande, och ser till att alger, fläckar och mossa inte fäster på samma sätt.

Åtgärda mossan direkt

Så fort du upptäcker mossa på ditt tak bör det åtgärdas, eftersom det bara blir värre och svårare att få bort. Mossan kan i värsta fall börja växa in i pannorna, särskilt om det legat snö en längre tid eller regnat häftigt. Ett tak är också väldigt utsatt för att löv från träd och annat faller ner och till slut blir gödning för mossan.

Ditt tak blir som nytt

Daniel Ljungskog liknar det vid en nyvaxad bil, och menar att man sätter en ny standard för hela marknaden. 

– Vi har alltid legat i framkant med våra unika produkter. Som kund häpnas man av vilken skillnad det gör på ett ibland 30-40 år gammalt tak. Det blir som nytt igen, och dessutom med tio års garanti, menar Daniel.

Decataks vaxbehandling funkar som så att eftersom den minskar pannornas uppsugningsförmåga med 95 procent finns det helt enkelt ingenting för mossan att gro i.

Tvätt

Man börjar med att tvätta taket med kallt vatten genom en specialanpassad högtryckstvätt.

Översyn

Decatak säkerställer att det inte finns några trasiga takpannor eller annat som kan innebära problem vid behandling. Sprickor och annat lagas och stup- och hängrännor rengörs.

Försegling & grundning

I det här skedet förseglas taket, vilket innebär att det skyddas mot fukt och således eventuell mossa. Man fyller igen diverse håligheter, och gör det därmed svårare för mossans rötter att tränga in i takpannorna. Här väljer man också vilken färg man vill att taket ska ha.

Målning & vaxbehandling

Taket målas, och sedan utför man vaxbehandlingen. Det gör att det skapas en pärleffekt på pannorna, och de blir självrengörande och vattenavvisande

Mest lästa artiklar