”Hur väljer jag rätt färg?”

Vad finns det för färger och hur tar jag reda på vilken typ av färg jag har på fasaden idag? Det undrar en läsare som har planer på att måla om villan. Vår expert berättar om olika färgval. 

Hur väljer jag rätt färg?

Jag har planer på att måla om min villa, men jag vet inte riktigt var jag ska börja. Vad finns det för olika typer av färger? Hur tar jag reda på vilken färg jag har i dag? Skiljer det mellan ute- och innefärger?

Karin

Svar: Det är enorma skillnader mellan ute- och innefärger, och de ska inte förväxlas. Det finns huvudsakligen fyra typer av färger:

1. Slamfärg (typ Falu rödfärg) som är helmatt, finns i ett fåtal kulörer, kräver oftast enkel underbehandling som borstning och är enkel att måla i tunna skick. Används endast på obehandlat, sågat virke, eller tidigare slamfärgsmålat. Håller inte så länge.

2. Akrylatfärg, även kallad plastfärg. Vattenbaserad och kräver noggrann tvättning med grovrent innan, grundfärg på nya och skadade ytor. Finns obegränsat med kulörer. Korrekt utförd kan den hålla i upp till 15 år.

3. Alkydfärg, lösningsmedelsbaserad färg som innehåller alkydolja och lacknafta. Lite svårare att arbeta med. Finns i alla kulörer men bleknar med åren och håller cirka tio till tolv år. Inte så miljövänlig.

4. Linoljefärg innehåller så klart linolja. Används på många kulturmärkta fastigheter. Även här lite svårare att arbeta med, målas i tunna skikt. Kan brytas i många kulörer, bleknar och blir mattare med åren men det är så färgen åldras. Kräver noggrann rengöring innan.

Jag rekommenderar att du fortsätter med samma typ av färg som huset är målat med i dag. Vissa färgtyper kan målas på andra men det är riskabelt att chansa. Det kan vara svårt att med ögat se vad huset är målat med.

Kan du gnugga bort färgen med fingret är det troligen slamfärg. Om färgen kritar när du gnuggar med fuktat finger kan det vara linoljefärg eller alkydfärg. Om färgen löses upp med en trasa med rödsprit kan det vara akrylatfärg. Fråga en målare eller färghandlare om hjälp.

Var noga med att köpa grundolja, grundfärg och toppfärg av samma system och fabrikat.
Bästa tid för att måla är tidig sommar när dygnstemperatu
ren är minst tio grader, fram till sensommar om det inte är för mycket dagg.

Ken Kennard

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar