”Hur väljer jag rätt färg?”

Vad finns det för färger och hur tar jag reda på vilken typ av färg jag har på fasaden idag? Det undrar en läsare som har planer på att måla om villan. Vår expert berättar om olika färgval. 


Hur väljer jag rätt färg?

Jag har planer på att måla om min villa, men jag vet inte riktigt var jag ska börja. Vad finns det för olika typer av färger? Hur tar jag reda på vilken färg jag har i dag? Skiljer det mellan ute- och innefärger?

Karin

Svar: Det är enorma skillnader mellan ute- och innefärger, och de ska inte förväxlas. Det finns huvudsakligen fyra typer av färger:

1. Slamfärg (typ Falu rödfärg) som är helmatt, finns i ett fåtal kulörer, kräver oftast enkel underbehandling som borstning och är enkel att måla i tunna skick. Används endast på obehandlat, sågat virke, eller tidigare slamfärgsmålat. Håller inte så länge.

2. Akrylatfärg, även kallad plastfärg. Vattenbaserad och kräver noggrann tvättning med grovrent innan, grundfärg på nya och skadade ytor. Finns obegränsat med kulörer. Korrekt utförd kan den hålla i upp till 15 år.

3. Alkydfärg, lösningsmedelsbaserad färg som innehåller alkydolja och lacknafta. Lite svårare att arbeta med. Finns i alla kulörer men bleknar med åren och håller cirka tio till tolv år. Inte så miljövänlig.

4. Linoljefärg innehåller så klart linolja. Används på många kulturmärkta fastigheter. Även här lite svårare att arbeta med, målas i tunna skikt. Kan brytas i många kulörer, bleknar och blir mattare med åren men det är så färgen åldras. Kräver noggrann rengöring innan.

Jag rekommenderar att du fortsätter med samma typ av färg som huset är målat med i dag. Vissa färgtyper kan målas på andra men det är riskabelt att chansa. Det kan vara svårt att med ögat se vad huset är målat med.

Kan du gnugga bort färgen med fingret är det troligen slamfärg. Om färgen kritar när du gnuggar med fuktat finger kan det vara linoljefärg eller alkydfärg. Om färgen löses upp med en trasa med rödsprit kan det vara akrylatfärg. Fråga en målare eller färghandlare om hjälp.

Var noga med att köpa grundolja, grundfärg och toppfärg av samma system och fabrikat.
Bästa tid för att måla är tidig sommar när dygnstemperatu
ren är minst tio grader, fram till sensommar om det inte är för mycket dagg.

Ken Kennard

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar