Kakelguide – så kaklar du själv

Dags att byta kakel hemma? Här är guiden som gör dig redo för kakeljobbet – allt från branschregler till proffstips från plattsättare.


Tänker du kakla i köket eller sätta klinkers själv? Då gör du klokt i att ta förarbetet på allvar – och badrummet bör du inte ge dig på att kakla själv, eftersom det är ett våtrum med speciella regler.

 

Vad gäller för att kakla badrum?

– I badrummet krävs att man tätskiktar golv och väggar enligt branschreglerna. Se till att ta hjälp av ett behörigt företag om du ska plattsätta våtrum, säger Viktor Åkerlund, plattsättare på Åkerlunds grund och kakel AB.

 

Du kan själv kakla köket

Kakla i köket kan du däremot klara själv om du är lite händig och tar gott om tid på dig för att göra det noggrant.

– Något som är viktigt att göra innan du sätter igång med att kakla är att mäta ut alla mått så att du får bra bitar mot golv och tak, säger Viktor Åkerlund.

 

Det går ofta ganska snabbt att sätta kakel i köket men det kan vara lite klurigt att få till snygga skarvar, till exempel mellan bänkskiva och kakel där man vill ha en snygg skarv.

– Man mjukfogar med silikon mellan bänk och kakelplatta för att få till ett jämnt resultat, säger Viktor Åkerlund.

 

Hur klyver man kakelplattorna?

– Det finns flera olika kapningsmetoder. Vanligast är en så kallad kakelskärare, då ristar du plattan och knäcker den med ett ryck. Är det väldigt hårda plattor kan du använda en kakelsåg. Har du inte dessa verktyg fungerar det även med en vinkelslip med stenskiva.

 

Om kakelsättningen skulle bli riktigt misslyckad

Det går det att knacka ner plattorna, men det gäller att vara försiktig så man inte förstör tätskiktet under. De nerknackade plattorna går inte att återvända.  

– Det är viktigt att se till att tätskiktet inte tar skada, säger Viktor Åkerlund. 

– En kakelvägg är vattenavvisande men inte fullständigt vattentät. Det är viktigt att ha ett tätt skikt bakom kakelplattorna. Skiktet ska finnas överallt där det finns risk att man sprutar med vatten.

 

Är det något speciellt man behöver tänka på om man ska lägga stora kakelplattor?

– Det är viktigt att använda rätt typ av fix och rätt storlek på fixkam. Stora plattor på vägg dubbelstryker man. Man använder fästmassa både på vägg och kakelplattan, säger Viktor Åkerlund. 

 

Något annat proffstips?

– Var noggrann! Mät ut alla kapningar så du får ett bra avslut mot alla hörn och vinklar. 

 

För att kakla behöver du:

  • Visp.
  • Kakelskärare.
  • Fixkam.
  • Laser eller pass.
  • Fogredskap.

 

6 steg för att kakla i köket

1. Grunda med primer

Rolla på primern och låt torka enligt anvisningen på förpackningen. Primern gör att kakelfixet fäster bättre.

2. Hitta en rät linje

Använd vattenpass för att se så bänkskivan är vågrät. Är den inte det kan du istället använda en rak stödlist.

3. Lägg på fixmassa

Stryk på fixmassa med en spackel, därefter drar du med en taggad kakelspackel så du får en randig yta. Fixmassan torkar relativt snabbt så bred inte ut mer än att du hinner kakla på en halvtimme.

4. Sätt plattorna

Börja att kakla i ett hörn och gå utåt. Sätt kaklet mot stödlisten eller den vågräta bänkskivan och tryck till så den fastnar i fixmassan. Sätt sedan plattorna intill varandra utan att pressa för hårt.

5. Lägg silikon

Dra sedan en sträng silikon mellan skarvytor så som mellan bänkskiva och kakel. Fixa till skarven genom att du sätter på dig gummihandskar och doppar ett finger i vatten blandat med några droppar diskmedel, dra sedan fingret över silikonfogen.

6. Foga

När silikonet torkat är det dags att foga. Skydda bänkskivan med plast innan du börjar foga (bänkskivan kan skadas av fogmassan). Stryk ut fogen med en gummiranka diagonalt över fogarna. När alla fogarna är ordentligt fyllda så tvättar du rent kaklet med en fuktig svamp. För en perfekt slutfinish kan du efterpolera med en mjuk trasa. 

 

5 goda råd om kakel i badrummet

Här är byggskadeexperten Peter Bratts 5 bästa tips för dig som ska kakla om eller bygga helt nytt badrum. 

1. Planera innan du börjar kakla.

– Det är bra om du planerar för badrummets funktioner och utseende innan du börjar bygga. Ska det finnas en duschvägg, bubbelbadkar med vibrationer eller stora plattor på golvet är det viktigt att ha planerat det i förväg, eftersom det påverkar hur väggar och bjälklag ska utföras och vilka krav som ska ställas på ventilationen.

 

2. Välj plattsättare med våtrumsbehörighet.

– Det är viktigt att välja ett företag med våtrumsbehörighet, då får du de bästa förutsättningarna för att badrummet byggs enligt bygg- och branschreglerna, och därmed uppfyller försäkringsvillkoren. Teckna alltid ett avtal med entreprenören enligt ”Hantverkarformuläret 14” (tidigare Hantverkarformuläret 09).

 

3. Följ branschreglerna.

– Samma regler gäller för hyresrätter, bostadsrätter och villor. Det viktigaste är att arbetet utförs enligt kakel- och tätskiktstillverkarens anvisningar och att man följer gällande branschregler för keramik och våtrum. Reglerna finner du på GVK.se alternativt BKR.se.

 

4. Våtrummet måste vara tätt.

– Badrummet är ett våtrum med mycket vatten och ska därför vara tätt. Det innebär bland annat att väggar och golv ska konstrueras på ett visst sätt, att de ska förses med tätskikt, att rörgenomföringar ska tätas och att golvet har lutning mot brunn.

 

5. Anlita elektriker för alla eljobb.

– Ska du lägga in elgolvvärme, tänk på att samtliga eljobb i ett badrum måste utföras av behörig elektriker. Installation av vattenburen golvvärme bör utföras av behörig VVS-installatör som följer branschreglerna Säker Vatteninstallation.

 

Elarbeten utförs ofta av obehöriga

Hela 34 procent av alla elarbeten utförs av obehöriga privatpersoner. Skrämmande, anser Peter Bratt.

–  Man får själv utföra de flesta hantverk hemma, förutom elarbeten. Enligt undersökningar så utförs, skrämmande nog, 34 procent av elarbetena hemma av folk utan elbehörighet. Det är skrämmande, eftersom det är förenat med livsfara om något blir fel, säger Peter Bratt. 

   

Är du osäker på vad du ska välja för kakel? Ta en titt på vår artikel om kakeltrender.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar