Byt ut en trasig kakelplatta

Kakel och klinker är för det mesta mycket tåliga och hållbara material, men ibland kan oturen vara framme och en platta går sönder. Här får du reda på hur du kan lösa problemet.


.” />
Före Så här snyggt blir det om du byter en trasig kakelplatta. Efter

Om kakel monteras på rätt sätt krävs ganska rejäl åverkan för att det ska spricka eller lossna, men råkar man till exempel tappa något riktigt tungt på klinkergolvet kan olyckan vara ett faktum. Och en trasig kakelplatta är inte bara fult, det kan även ställa till andra problem. I våtutrymmen, som till exempel badrummet, kan i värsta fall även tätskiktet skadas, vilket kan leda till att fukt smyger in bakom sprickorna, och stannar kvar. På sikt kan detta ge allvarliga fuktskador i huset.

Byt inte i våtutrymmen

Byggkeramikrådet avråder bestämt lekmän från att försöka laga den här typen av skador själv i våtutrymmen. Tätskiktet är A och O för att badrummet ska hållas fritt från fukt i golv och väggar, det är mycket svårt att byta ut en enstaka platta utan att tätskiktet förstörs. Går en platta sönder i badrummet, kontakta en skicklig kakelsättare eller kakelfirma, med BBV-behörighet.

Däremot är det ingen fara att byta ut en platta i ett torrt utrymme. Här nedan berättar Stig Lodén från Byggkeramikrådet hur du går till väga.

Gör så här:

1. Börja med att fräsa bort fogarna kring plattan som ska bytas. Använd en högvarvig kapmaskin med slipstift.

2. Fräs därefter skåror i plattan med slipstiftet. Börja i hörnen och fräs cirka 1,5 centimeter in på plattans yta. Kapa sedan plattan parallellt med plattkanterna och ut till de tidigare frästa spåren i hörnen med en vinkelslip.

3. Såga sedan ett par kryss i plattan, från hörn till hörn. Allra bäst även här är att använda vinkelslipen.

4. Plocka sedan bort alla bitarna av kakelplattan försiktigt, samt alla fogrester sitter kvar runt om.

5. Skrapa bort den gamla fästmassan, till exempel med en kniv eller ett stämjärn.

6. Fyll i med ny cementbunden fästmassa, randa gärna fästmassan med tandad spackel.

7. Tryck dit den nya plattan och håll den på plats med kakelkryss eller snören.

8. När fästmassan har stelnat är det dags att foga. Ofta har den gamla fogen mörknat, välj därför en mörkare fog än ursprungsfogen. Torka rent plattan när fogen stelnat.

En liten vinkelslip är perfekt för att skära i sten och kakel. Makita 9555NB, med skivdiameter 125 cm, är en tålig maskin med proffsprestanda som ändå inte kostar mer än cirka 1.000 kronor.

Tips!

Kasta aldrig bort överskottskakel från kakelsättningar. Om kaklet utgår blir det ju omöjligt att laga eventuella skador i framtiden.

Mer bra information om kakel och kakelsättning hittar du på www.bkr.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar