Dags för nytt kakel och klinker

När hösten närmar sig börjar man snegla lite mer på inredningen hemma igen. Kanske är det dags för nytt kakel?

Kakel och klinker är hållbara, långlivade material som fungerar bra i de flesta miljöer. Här i Sverige används keramiska plattor främst i kök, badrum, hallar och tvättstugor. Men en trend att flytta ut klinker även utomhus tycks vara på väg.

– Det verkar som att svenskarna mer och mer börjat anamma den sydeuropiska stilen med klinker utomhus, berättar Carl-Johan Kvist, butikschef på Svenska Kakel i Helsingborg.

Klinker för utomhusbruk läggs framför allt i trappor, och på uteplatsen. Klinker är också ett mycket hygieniskt material att ha runt, eller i poolen, där det givetvis är extra viktigt att plattorna är halksäkra. Företrädesvis är det stora, stenliknande plattor man använder. Idag finns ett växande utbud frostsäkra klinker som klarar vårt nordiska klimat.

Stora plattor gäller fortfarande

Däremot verkar det vara svårt att få svenskarna att tända på att lägga klinker i sovrum eller allrum inomhus.

– Visst finns det enstaka som väljer klinker i hela huset, men de tillhör än så länge undantagen, konstaterar Carl-Johan Kvist.

Däremot fortsätter folk att flitigt sätta kakel i sina kök och badrum, och fortfarande är det riktigt stora plattor som gäller. Helst ska plattorna vara kvadratiska 60×60 centimeter, i alla fall på golven. När det gäller väggar säljs mycket rektangulärt, exempelvis 20×60 cm. Likaså blir plattorna allt tunnare, ned mot cirka 4 mm, vilket är cirka hälften så tjockt som tidigare. Detta underlättar särskilt sättning på vägg eftersom plattorna inte blir så tunga och därmed lättare att hantera.

– Men man ska inte förledas att tro att det går snabbare och är enklare att sätta stora kakelplattor än små, varnar Carl-Johan Kvist.

– Stora plattor är ingenting för lekmannen, de kräver ett absolut jämnt underlag så att man inte får fula skarvar som ger släpskuggor på väggarna eller att man slår i tårna på golvet. Dessutom kan det vara knepigt att få till ett bra fall i dusch och badrum, ofta blandar man storlekarna och lägger mindre plattor runt duschen så att avrinningen fungerar.

Lugna basfärger

Att det fortfarande är riktigt stora plattor som gäller håller Ulrika Sandström på Wennstams Kakel med om.

– De blir bara större och större! Stora plattor fungerar både i kök och badrum, den klassiska 10×10-plattan efterfrågas allt mer sällan. Däremot väljer man fortfarande helst lugna basfärger som vitt, svart och grått. Men vi ser en försiktig trend mot att våga lite mer, till exempel med dekorplattor i någon fräck färg eller mönster.

– Det allra senaste nu är plattor som ser ut som riktig sten. Keramiken utformas individuellt så att ingen platta blir den andra riktigt lik.

Även mosaiken fortsätter att hålla ställningen, gärna som dekor och med metallisk känsla. Det har också blivit populärt att låta en del av golvklinkern fortsätta upp på väggen, som en pelare.

– Skulle någon komma in och fråga efter 10×10-plattor i två nyanser och en färgad bård för att dela av badrumsväggen med, skulle man haja till. Det är nog det som är mest ute idag, avslutar Ulrika Sandström.

Än så länge är det inte så många svenskar som lägger klinker i allrum eller vardagsrum. Men så här läckert kan det bli med nya ”City Line” från ccHöganäs, prisexempel 60×60 cm, cirka 950 kr/kvm.

Barköket får en mycket modern känsla med stenliknande klinker på golvet. ”Kripton” 30×30, pris cirka 880 kr/kvm, Svenska Kakel.

Vågat och vackert vardagsrum med golv i trä och riktigt blankpolerad, vit klinker ” Atlas blanco” 730 kr/kvm, Kakelspecialisten.

Att lägga klinker utomhus blir allt vanligare, särskilt på altanen eller runt poolen. Frosttåliga och halksäkra ”Walks” 30×30 cm, kostar cirka 485 kr/kvm. Kakelspecialisten.

Tufft och stilrent kök i basfärgerna vitt, svart och grått med metallisk träkänsla. Båda plattorna är från serien ”Metalwood” den grå 10×60 cm kostar cirka, 850 kr/kvm, svart 20×60 cm cirka 610 kr/kvm. Konradssons Kakel.

”Storm”, är individuellt utformad, ingen platta är den andra lik. Pris från cirka 1 000 kr/kvm, Wennstams Kakel.

Vågar du dig på en avvikande dekoration kan kanske nya ”Up to date” pigga upp. Storlek 40×100 cm. Pris cirka 3 600 kr, ccHoganas.

Det trendigaste just nu är stora plattor med stenliknande utseende. ”Ukko” från Colorkel/Wennstams Kakel finns i flera storlekar upp till 44,5×89,3 cm och kostar från cirka 1 000 kr/kvm.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar