Förnya tvättstugan med kakel och klinker

Varför inte fräscha upp tvättstugan med kakel och klinkers, till exempel?


När det gäller mindre lustbetonat arbete i hemmet, som städning och tvätt, gäller det att man gör det så trevligt som möjligt för sig. Varför inte fräscha upp tvättstugan med kakel och klinkers, till exempel?

Den här familjen hade börjat bli rejält trött på tvättstugan som hängt med i ursprungsskick under de 25 år som gått sedan huset byggdes. När villan ritades var säkert arkitektens omtanke klok och välmenande. Det skulle finnas generöst med utrymme för klädvård, tvätt, strykning, mangling och sömnad. Men med åren visade det sig att området för familjens tvätt inte är särskilt stort. Resten av ytorna hade blivit upplagsplats för den typ av högar som av någon anledning hopar sig i de flesta hem. Och så var det ju så trist med den trasiga, röda plastmattan och de målade väggarna.

Beslutsvånda i enormt utbud

Tvättstugan skulle vara lättstädad och tålig, så att bestämma sig för kakel och klinkers som material var ett enkelt beslut. Botaniserandet i den stora utställningen hos kakelleverantören blev ett av de mest lustbetonade momenten i projektet. Utbudet av keramik visade sig vara enormt. Men mångfalden av varianter innebar också en viss beslutsvånda.

Prover fraktades hem för familjeråd i flera omgångar. Kreativiteten flödade när dekoridéer provades och diskuterades. Till slut hade en lösning som alla var nöjda med vuxit fram. Väggarna fick färgglada rutor med 10×10 cm plattor inlagda i ytorna av ljusgrå, halvmatta plattor i 20×20 cm format. Också på golvet blev det pigga inslag av blanka färgklickar med hjälp av några stycken av de färgstarka 10×10 plattorna.

Det är några saker man ska tänka på vid materialvalet. På golvet i en tvättstuga, som ju är ett våtutrymme, är det viktigt att det inte är för halt. Oglaserade klinkerplattor eller glaserade med en matt och/eller strukturerade yta passar bra. Så kallad sjösten (som inte är keramik utan specialbehandlad, ganska porös marmor) eller s.k. terracottaplattor (som ofta är mycket porösa och måste ytbehandlas) passar mindre bra här.

Hjälp vi glömde rörmokaren!

Här ska inte förnekas att det även fanns mindre lustbetonade inslag i projektets framskridande. Som när ett gäng arbetssugna och entusiastiska hantverkare samlats i tvättstugan en tidig måndagsmorgon för att börja jobbet och det visade sig att en yrkeskategori saknades. Rörmokaren – han som skulle proppa rören så att tvättbänken kunde lyftas ut. Det ordnade sig dock som genom ett under, trots semestertider.

När det ändå skulle läggas ett keramiskt golv innebar det faktiskt en överkomlig merkostnad att installera elektrisk golvvärme under klinkerplattorna. Dessa kan kännas kalla att gå på med bara fötter men med golvvärme blir det behagligt. Ett tunt nät med värmekablar för 230 volt spacklades in i ett skikt golvavjämingsmassa.

Det finns många fördelar med golvvärme. Vattenspill och fukt torkar snabbt när golvet blir den varmaste delen av rummet. Det blir bättre luftcirkulation och man slipper ”källarkänsla” och unken lukt från stillastående fukt. Upphängd tvätt blir fortare torr.

Tvättstuga omfattas av våtrumsregler

Eftersom tvättstugan har en golvbrunn är den ett våtutrymme. Det innebär att golv och väggar, enligt gällande branschregler, ska förses med tätskikt före plattsättningen. De ledande försäkringsbolagen tillämpar dessa regler, som bland annat innebär att tätskikt, förseglingar och fästmassa ska vara provade tillsammans vid Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut och därefter godkända av branschen genom Byggkeramikrådet. Arbetet ska utföras av plattsättare som är anställda i ett företag som har branschens behörighet, också utfärdad av Byggkeramikrådet.

En händig villaägare kan många gånger själv göra plattsättningsarbeten. Men man bör tänka på att plattsättning är ett hantverk som det tar många år att utbilda sig till. Det kan vara klokt att börja med ett litet utrymme där missar inte blir allt för iögonfallande. Arbeten i våtrum, som kräver behörighet, bör man överlåta till fackmän om man inte är van vid den sortens arbete. I det här fallet valde man att anlita ett plattsättningsföretag.

Underarbetet viktigt

Vid plattsättning, som vid de flesta hantverk, är det ju en del mindre kreativt förarbete som måste göras innan den roliga plattsättningen börjar. Först skulle de gamla plastmattorna på vägg och golv avlägsnas. På väggarna gick det lätt men på golvet var det lite värre. Limrester måste bort och till det jobbet krävdes en särskild maskin. Golvvärmenätet fästes sedan på golvet och spacklades in i golvavjämningsmassa. På den spacklade golvytan och på väggarnas gipsskivor rollades tätskikt i två omgångar sedan hörn och skivskarvar förseglats med glasfiberremsor inbakade i tätskikt. När tätskiktet torkat var det dags för plattsättning. Och då gick det snabbt. De färdiga ytorna växte snabbt fram med den rutinerade yrkesmannens flinka fingrar.

Elektrikern, som installerat värmegolvet, kom tillbaka för att kontrollera och koppla in kablarna. För att inte spackelskiktet ska skadas måste man ge sig till tåls några veckor innan golvvärmen sätts igång. Men tvätta – det kunde familjen göra redan dagen efter sista klinkersplattan lagts på plats!

Anlita gärna ett företag som totalentreprenör som i sin tur tar in och samordnar de andra yrkeskategorierna. Eftersom väggar och golv är en betydande del av arbetet kan det vara lämpligt att plattsättningsföretaget tar den rollen.

Kontrollera att företaget har F-skattebevis och behörighet för våtrum enligt PERs Branschregler. Be att få titta på plattsättarens behörighetslegitimation som ska vara utfärdad av Byggkeramikrådet och ha aktuellt årsmärke. Andra legitimationer gäller inte här.

Försök att få fram så tydliga skisser och ritningar som möjligt. Dessa ska utgöra underlag för offert och blir dokumentation på vad som ska utföras.

Upprätta ett skriftligt avtal med entreprenören. Där ska arbetets omfattning framgå, vad som ingår och vad som eventuellt inte ingår. Pris och uppgift om när jobbet ska påbörjas och när det ska vara färdigt måste finnas med liksom garanti. Det finns ingen lag på att det ska vara någon garanti – den måste avtalas. Vanligt i byggbranschen är två års garantitid. Det bör man kräva.

Info

Plattorna kommer från Kakelspecialisten, Stockholm

Golv: Pieve Gul 20×20 ca 219:00/kvm

Vägg: Marazzi Pietra (grå) 20×20 265:00/kvm

Dekorplattor vägg och golv:
Serie Raku 10×10 cm (Bianco, Laguna,
Oceano, Senape och Vulcano), 425:00/kvm

Boksida till hyllan samt jalusi i bok, Ikea.

Text och ill: Stig Lodén Foto: Christer Lundin

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar