Trädgårdsgångar visar vägen

Skapa en fin trädgårdsgång. Gräsmattan är skön att gå på, men till trädgårdens vandringsstråk krävs ett mer slitstarkt och tåligt underlag. Grusgången är ett klassiskt och enkelt val, men det finns många fler material att välja bland, som skiffer, granit, gatsten och marktegel. Här får du inspiration om trädgårdsgångar.


Vi i Villa ger dig allt inom kök, bad, trädgård...gångar En gång är inte bara en stig att gå på utan även en förskönande detalj i din trädgård. Här en stram rak gång i svart singel, kantad med rödbrun betongsten.

En del gångar har sin självklara plats i trädgården, som den från grinden fram till entrédörren. Gångarna som exempelvis leder fram till köksväxtlandet, uteplatsen eller torkställningen brukar ta lite längre tid att bestämma sträckning för. Vänta och se var det blir upptrampat – där är det snabbast och enklast att ta sig fram till trädgårdens olika begivenheter.

När en trädgård ska anläggas, är det naturligtvis ett bra tillfälle att rita in gångar, men innan det slutgiltiga läget bestäms, bör du inte glömma bort att provgå. Markera de planerade gångstråken och känn efter om de känns naturliga i sitt sammanhang.

Är det en stengång som ska anläggas, placera ut några stenar på prov ett tag och se hur färgen skiftar efter fuktighet och ljustillgång. När väl gruset eller stenarna ligger på plats är det inte så lätt att ändra sig!

En viktig fråga att fundera på innan man startar arbetet med att anlägga gångar, är var jorden, som du tar bort, ska ta vägen. Kanske kan den användas i någon rabatt?

Vi i Villa ger dig allt inom kök, bad, trädgård...gångar Halvt övervuxen klassisk gatsten, passar nästan överallt. Billigare kopior i betong finns. Vi i Villa ger dig allt inom kök, bad, trädgård...gångar Ett riktigt smycke är den mjukt rundade vackra naturstenen, plockad och utvald för hand.

Så gör du trädgårdsgången själv

Grusgång
En av de allra enklaste, och populäraste, gångarna är grusgången. Underarbetet är inte lika omfattande som vid stenläggning, eftersom grus och singel inte förstörs om underlaget flyttar sig vid frost och tjällossning.

För att grusgången ska hålla sig stabil genom åren bör man först lägga ett så kallat bärlager, tio och trettio centimeter tjockt, beroende på hur jorden ser ut. I norr och i områden med lerjord behövs ett tjockare bärlager än i söder och med sandjord. Ett gott råd är att lägga ett lager med geotextil mellan makadam och grus, så hindras fleråriga ogräs att sticka upp, och gången blir lättare att sköta. Om det översta lagret grus är tjockare än tre centimeter, blir det svårare att dra barnvagn eller cykla på gången. En grusgång kräver regelbunden krattning och skyffling. Mot ogräs används hjulhacka eller gasolbrännare med flamaggregat.

Vi i Villa ger dig allt inom kök, bad, trädgård...gångar Stora, rejäla gångplattor av granit passar bra att smyga intill den kraftiga idegranshäcken. Vi i Villa ger dig allt inom kök, bad, trädgård...gångar Ibland räcker det med några trampstenar att gå på. Här blad gjutna i betong av konstnären Eva Stene.

Så anlägger du en grusgång

1. Gräv bort ett lämpligt lager av den befintliga jorden där gång en ska anläggas.
2. Ersätt jorden med 100 mm makadam 0–30 så att ytan ligger två till tre centimeter under den ursprungliga marknivån.
3. Packa bärlagret ordentligt och jämnt.
4. Lägg ev. ett lager geotextil ovanpå makadamlagret.
5. Lägg på gruset.

Vi i Villa ger dig allt inom kök, bad, trädgård...gångar

Att plantera växter mellan stenplattorna ger än känsla av vild natur. Här stenpartiväxten pratia perpusilla.

Vi i Villa ger dig allt inom kök, bad, trädgård...gångar

Naturstenen som kantar rabatten blir som ett vackert stilleben mot grus och betongsten i skön förening.

Stengång

För att stenar och plattor ska ligga kvar på sin plats, krävs ett gediget förarbete. Glöm inte att ta reda på vad som krävs för den aktuella stensorten vid inköpstillfället.

Olika material är olika lätta att använda. Betongplattor, tegel och marksten går relativt lätt att lägga. Natursten som skiffer, granit och kalksten är mer svårarbetade eftersom plattorna har ojämna kanter och olika tjocklek. Det innebär att varje platta måste passas till i kanterna och läggas så att överkanten kommer i rätt höjd. Granit är inte så vanligt till gångar, eftersom framställningskostnaden är hög, men det går att få tag på.

Gatsten är en populär form av natursten. Dess form är kubisk, och hos smågatstenen är alla kanter cirka tio centimeter. Färgen är vanligtvis grå, men det finns en rödaktig variant, samt sorter i vitt eller svart.

Så anlägger du en stengång

1. Gräv bort minst tjugo centimeter av den befintliga jorden.
2. Lägg ett lager med geotextil.
3. Fyll på med grovt gruskross, som ger stadga och förhindrar tjälskjutning.
4. Ovanpå detta läggs ett fem centimeter tjockt lager av sättsand eller stenmjöl.
5. Slutligen läggs de önskade stenarna längst upp.

Köp- och lästips om trädgårdsgångar

www.flisbyab.se
www.starka.se
www.steriks.se
“Idéer och lösningar för trädgården” Börje Eriksson. 2003. ICA bokförlag.
“Stenprojekt för trädgården” Leif Qvist. 2003. Prisma.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar