Kladdfritt kakel

Så här håller du kaklet i badrum och kök snyggt och fräscht länge!


Kakel och klinker är lättskötta material. Ofta räcker det att torka av dem med en trasa fuktad med lite svagt alkaliskt rengöringsmedel. Men en del fläckar kräver lite mer ansträngning, och framför allt rätt val av kemikalier så att du inte skadar plattorna.

Precis som vid all fläckborttagning gäller regeln att ta bort fläcken så snabbt som möjligt. Prova först med fuktad trasa eller svamp, räcker inte det börja alltid med en svag lösning av lämplig kemikalie och öka koncentrationen om det behövs.

Fläcknykel, (Gäller keramikplattor, ej natursten som är känsligare för lösningsmedel).

Feta fläckar, som till exempel oljefilm, hudfett, smörjfett samt glass och andra livsmedel tar du bort med alkaliskt rengöringsmedel, soda eller kaustiksoda. Du kan också använda specialmedlet GrovRent FB 9800. Det samma gäller fläckar från öl och vin samt metallskrap från aluminium.

Kalkfläckar, rostfläckar, cement, bruk och metallskrap av stål behöver ett surt rengöringsmedel. Ättiksyra/ättiksprit, så kallad ”murtvätt” eller KlinkerRent FB 9200 är bra val.

Färgfläckar, tar du bort med vatten. Har fläcken torkat kan du skrapa försiktigt med ett rakblad och avsluta med färgborttagningsmedel.

Starkt färgade fläckar, som till exempel från rödvin eller rödbetsspad bleks bäst med utspädd Klorin eller annat alkaliskt och blekande rengöringsmedel.

Gummi, stearin och paraffin går bort bäst med någon typ av lösningsmedel. Aceton, sprit, T-röd eller rengöringsbensin till exempel.

Mörka, fula fogar fräschar du upp med ett klorhaltigt rengöringsmedel och sköljer noga med rent vatten. Att fogarna mörknar beror på mögeltillväxt, så se till att du får bättre ventilation.

Informationen hämtad från Höganäs Byggkeramik AB, www.cchoganas.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar