Lavendel och lantligt – årets kakeltrender

Med våren kommer längtan efter förnyelse. Går du i kakeltankar och vill satsa på något som känns nytt och trendigt får du här massor av tips.


<!– –>Lavendelfärgat badrum i vår

– I år är det kakel och klinker i färgerna lila, mud (lerfärgat)  och betonggrått som gäller. På den stora kakelmässan i Italien i höstas presenterade nästan alla kakeltillverkare badrumskakel i färgen lila, gärna en mjuk lila typ lavendel och ljusare, berättar Gunilla Eriksson, marknadsansvarig på Kakelspecialisten i Stockholm.

– Lerfärgade väggar, gärna i kombination med vitt eller krämvitt, kommer också allt starkare, liksom grått, vilket är en naturlig följd av den populära industrilooken. I badrummet är det överlag jättepopulärt med stora vita kakelplattor tillsammans med grått, brunt eller svart golv. Jag tycker inte man kan kalla just den kombinationen för en ”trend”, det är mer att folk är försiktiga när det gäller renovering av badrum. I köket däremot vågar folk mer och har färgat kakel eller mosaik som stänkskydd och gärna mönstrade marockanska betongplattor på golvet.

Serien ”Marte” från Konradssons Kakel innehåller många färgställningar och mönster som för tankarna till äkta sten. Foto Konradssons Kakel

Lantligt och rustikt på frammarsch

När det gäller framtida kakeltrender tror Gunilla Eriksson att den rustika trenden är på väg tillbaka.

– Det som gäller är italieninspirerat rustikt där terracottafärger, härliga medelhavsfärger och klassiskt mönstrat kakel dominerar och franskt bohemiskt där man ser fasade vita kakelplattor (tunnelbanekakel), handgjorda kakelplattor i smutsiga pasteller och enkla blå-  och vitmönstrade dekorplattor. Detta går utmärkt att kombinera med skandinaviskt stilrena badrumsmöbler.

Även Birgitta Nilsson på Konradssons Kakel spår en rustikare framtid.

– När det gäller lantstilen har det klassiska 10 x 20 måttet fått ett uppsving, även om det alltid har funnits. Fasade plattor, plattor som ser mjuka ut samt plattor som verkar handgjorda och har ojämna kanter, vilket automatiskt ger en bredare, rustikare fog, kommer allt mer.

Kakelplattor som ser ut att vara handgjorda passar bra i den allt mer populära rustika stilen. Foto Kakelspecialisten

Men enligt Birgitta Nilsson är den minimalistiska stilen, som varit tongivande en tid, fortfarande mycket populär, liksom plattor som efterliknar naturen, både trä och sten som exempelvis sandstan, marmor eller kalksten.

Grått, naturnära, smala fogar och stora plattor på golv och vägg är fortfarande en rådande trend. På bilden serien Warmstones från Konradssons Kakel.

Tunnare och större plattor

– Strävan efter minimalism och hotellkänsla är fortfarande vanlig. Plattor med laserskurna kanter, vilket ger extremt smala fogar, kommer allt mer. Och plattorna är fortfarande stora, upp till 60 x 120 och 80 x 80, nytt är att de numera blir allt vanligare även på väggarna.

Birgitta Nilsson konstaterar även att riktigt tunna plattor, så kallade ”slimplattor” som inte är tjockare är 4-6 cm, också kommer stort. De är givetvis lättare än traditionella plattor som ofta är 8-12 mm tjocka, men de ställer fortfarande höga krav på underarbetet, minsta höjdskillnad blir märkbar, varför man rekommenderar att låta en utbildad plattsättare sätta de allra största plattorna.

Mer kakelinspiration:

Fransk romantik och handmålade plattor hittar du i Franska kakelbutiken.

Prisexempel handmålad fisk, 13×13 cm 309 kr/st. Franska kakelbutiken.

Marockanskt är fortfarande hett, nu kommer mönstrade betongplattor med försvenskad design. 1 600 kr/kvm, Marrakech Design.

Mosaiken fortsätter att vara accenten framför alla andra. Trendigt lila ”Flamingo” från Kakelspecialisten, 1 389 kr/kvm.

Kakel i mobilen!

Både Centro Kakel och ccHoganäs har egna applikationer för iPhone. Ladda ned gratis via HYPERLINK ”https://www.appstore.com” www.appstore.com

Köpinformation:

www.cchoganas.se

www.kakelspecialisten.se

www.marrrakechdesign.se

www.centro.se

www.franskakakelbutiken.com

www.konradssons.com

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar