Ny trend med klinker utomhus

Svenskarna gillar kakel och keramik, nu vill allt fler ta med materialet ut i trädgården.


Trenden med kakel och klinker utomhus växer sig allt starkare. Troligen är det medelhavsländerna som inspirerar. Att odla medelhavsväxter har blivit populärt på senare år, det är också i de länderna vi ofta semestrar och med avslappnade sinnen låter oss inspireras.

I och med den ökade efterfrågan från konsumenterna väljer numera allt fler kakelföretag att satsa på frostsäkra plattor för utomhusbruk, oftast i granitkeramik. Är du sugen på att flytta in lite av Italien, Spanien eller Grekland i din trädgård har du ett betydligt större utbud i dag än för bara några år sedan. Än finns tid för den här typen av arbeten utomhus, men det gäller att göra rätt så du slipper bli besviken när snön smälter undan i vår.

Magnus Saari, marknadschef på Centro kakel, delar med sig av några generella råd när det gäller klinker utomhus:

– Välj alltid plattor av så kallad granitkeramik då de är så täta att de själva inte suger upp något vatten i större omfattning. Cementplattor och terrakottaplattor avråder jag ifrån, de har bland annat alltför porös yta och cement är dessutom känsligt för salt. Väggkakelplattor, plattor avsedda endast för vertikal applicering, bör inte användas utomhus i Sverige, välj även här granitkeramik.

– På plana/horisontella ytor med gångtrafik (vilket i princip innebär alla golvytor utomhus) bör du välja en oglaserad granitkeramikplatta för att undvika glasyrskador på grund av frost, snöskottning eller annan mekanisk åverkan. Om ytan är utomhus, men under skärmtak ,kan man möjligen välja en glaserad platta.

– Vid sättning av glasmosaik – välj en mosaik som har papper eller transparent film på ovansidan som tas bort efter montering. Annars får mosaikbitarna för dålig kontaktyta med fästmassan.

– Var alltid mycket noga med full täckning med fästbruk under plattorna, detta är särskilt viktigt utomhus för att undvika frostsprängningar.

Nya, snygga granitkeramikplattor som fungerar bra utomhus:

”Italgrani Stone D” är en serie med många färgställningar och storlekar, här finns även mosaikliknande varianter. Prisexempel 45×45 cirka 570 kr/kvm. Kakeldaxgruppen

Serien ”C Ardesia” passar med sin halksäkra yta utmärkt både på altanen och i trappan. Finns i tre färgställningar, format 30×30 cm, cirka 400 kr/kvm, Konradssons Kakel

  I serien ”Marte” finns en mängd olika färgställningar och format, från 10×10 cm till 60×120. Prisexempel 30×30 cm ljusgrå, cirka 500 kr/kvm. Kakeldaxgruppen.

”Geotech” finns i olika nyanser av grått och i storlekarna 25×25 samt 25×50 cm . Passar lika bra i köket som på altanen utanför. Prisexempel 25x 25 cirka 650 kr/kvm. Golvabia.

Köpinformation:

Centro Kakel & Klinker, www.centro.se Tel 08-442 90 50

Golvabia www.golvabia.se Tel 0371- 588 200

Kakeldaxgruppen www.kakeldaxgruppen.se Tel 031-57 71 70

Konradssons Kakel www.konradssons.com Tel 036- 12 51 15

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar