Plattsättarens eget badrum

Hur ser det egentligen ut i badrummet hemma hos en plattsättare? Är det sparsmakat eller en orgie i material, färg och form? Vi i Villa har tittat efter.

Ett rum att trivas i.

Tony Zabel har jobbat som plattsättare i snart 15 år och har, tillsammans med sin familj, nyligen flyttat in i ett nybyggt hus några mil söder om Stockholm. Vi besökte familjen en kylig höstdag – en dag som gjord för att tappa upp varmt bubbelvatten i hörnbadkaret. Badrummet känns välkomnande i milda färger och den vattenburna golvvärmen är skön för frusna fötter.

Familjens hus började byggas för två år sedan och när det var dags att bestämma hur badrummet skulle se ut var det Tonys hustru Mia, som fick sista ordet.

– Vi ville ha ett rum i en lugn färgskala. Jag blir lätt entusiastisk när jag har chans att göra som jag vill och då blir det gärna mycket färger och mönster, säger Tony med ett leende.

Betongglasväggen

Måtten styr materialval

Tony driver en plattsättningsfirma tillsammans med sin bror. De är ofta ute och tittar på objekt för att bland annat ge förslag på hur man kan förändra och bygga om.

– När jag ser hur ett badrum är proportionerat ser jag också möjligheterna eftersom jag är väl förtrogen med de material som finns i dag, berättar han. Måtten i ett badrum kan till exempel vara helt fel för det kakel som kunden tänkt sig. Att måtten styr är det inte många som tänker på. Det gäller att släppa invanda tankesätt och låta fantasin få fritt spelrum.

Föredrar andra klass

I sitt eget badrum ville Tony arbeta med svängda gammeldags Colori-plattor och sjösten – ett material som han tycker är kul att jobba med. Tony väljer gärna en sjösten av andra sortering som han anser har mer karaktär än en ”perfekt” sjösten. Han valde att ha alla plattor i samma färg för att få lugn och harmoni i rummet.

Rummets mått fick sedan styra mönstren. Men eftersom plattorna är av olika material blev det också nyansskillnader som märktes först när allt var klart – vilket ger liv utan att förstöra balansen.

– Det är bra att använda olika typer av material, det ger andra möjligheter. Bården kom till exempel till tack vare måtten på väggarna, jag behövde något att fylla ut med och då kunde jag använda mig av sjösten på diagonalen som passade perfekt.

Ekonomiskt blanda egen kross

Av det spill som blev över när sjöstenen var satt blandade Tony en kross som sedan fått utgöra väggarna i duschkabinen.

– Att blanda sin egen kross av sjösten som blir över är ett utmärkt sätt att spara pengar och som fler borde göra, tycker Tony. Det är inte svårt, man häller allt spill i en hink, häller i vatten och vispar tills det inte längre finns en fram- eller baksida på bitarna.

Glasdörren av härdat glas beställdes av en glasmästare. Glasbetong av klarglas fick bryta av mot all sten vilket ger mer ljus i hela rummet på ett effektfullt sätt. Glasbetong ska så småningom även följa linjen framför badkaret som på så sätt byggs in.

– Det jag är mest nöjd med är att färgkombinationen ger harmoni. Det är ett rum att verkligen koppla av i, avslutar Tony.

Material som Tony använt:

Vägg: Colori beige 20×20 cm
Colori beige 10×10 cm
Sjösten 10×10 cm Traventino ljus

Bård: Colori beige 10×10 cm och Traventino, mixat för att lyfta blankt mot matt.
Golv: Traventino 10×10 cm och Scabas 15×15 cm
Kross: Traventino ljus, Scabas och Traventino mörk

Tonys bästa plattsättningstips!

· Titta runt lite extra när du ska köpa sjösten – det kan löna sig. Stenföretag är ofta billigare än traditionella kakelfirmor.

· Blanda din egen sjöstenskross av spillet. En visp kan du låna eller hyra av en maskinuthyrare för cirka 40 kr per dygn. Alternativt kan du använda en tombola. Det är viktigt att du tvättar och blandar ordentligt – bitarna ska slås mot varandra tills de inte längre har en fram- eller baksida, det tar cirka 20 minuter.

· Sandpappra alla skurna bitar. Det är både snyggare och blir inte vasst.

· För att få en ”wet-look” på sjöstenen – använd medlet Filawet. Det är dock viktigt att sjöstenen är riktigt ren och torr innan du behandlar den. Behandla två gånger men endast på sjösten, Filawet ska absolut inte användas på glatta ytor som till exempel kakel!

· Mät väggytan du ska kakla från hörn till hörn. Beräkna sedan storlek på skärningar inklusive fog.

· Att foga är inte lätt! Var noga med blandningen, det ska inte vara för löst. Foga en halv vägg i taget och grovtvätta med en normalt blöt svamp (dränkt i vatten och urkramad). Foga andra halvan av väggen och gör samma sak. Sedan kan du fintvätta med vatten. Först dag två använder du trassel.

· Se till att det inte sticker ut fix mellan plattorna före fogning. Detta tar du i så fall bort med en svamp.

· När du ska använda silikon i hörnen använder du med fördel en blomspruta med diskmedel och vatten. Maskera på båda sidor, cirka 2 mm från hörnet. Spraya och dra ut silikonet med en silikonpinne. Spraya likligt över hela hörnet och lite extra där du arbetar, på cirka 30 cm yta. Då slipper du kladdet. Låt torka och dra bort maskeringen.

· Anlita alltid en entreprenör som gör fuktspärren. Då vet du att du får en försäkring som täcker eventuella skador. Dessutom är du garanterad att golvet får rätt lutning eftersom detta ingår i entreprenörens jobb.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar