Rätt platta på rätt plats

Få saker när det gäller inredning är väl lika roliga som att välja kakel och klinker till badrummet. Men det finns en del saker som är bra att känna till. Här tipsar Stig Lodén på Byggkeramikrådet om vad som är viktigt att tänka på.


Rektangulära plattor och mosaik är den nya trenden som visades på mässan i Bologna 2003. Denna mosaik i olika bruna nyanser, heter Agata, 2,5×5,0, 1 525 kr/m2 på nät. Som kakelplatta 20×20 är priset 875kr/m2. Under mosaiken och till vänster, Policromi Ghisa 20×20, 550 kr/m2. Den beigefärgare plattan på resten av väggen heter Policromi Avana, 20×20, 475 kr/m2. På golvet ligger Pavimento, 20×20 (golv) Bianco Satinato 525kr/m2. Allt kakel kommer från Corona.

Aldrig förr har det satts så mycket kakel och klinker som nu. Tillgången på format, ytstrukturer, färger och mönster är i det närmaste obegränsad.

För väggar i badrum kan man i stort sett välja vilka keramiska plattor som helst. Kakelplattor, som är glaserade, är det vanligaste och här finns det otroligt mycket att välja bland. Det är oftast mest tycke och smak som avgör.

På golv är det i regel klinkerplattor som gäller, eftersom de är mindre porösa än kakel. Plattor som ska ligga på golv med golvvärme ska inte ha högre vattenabsorption än sex viktsprocent. Hur hög vattenabsorptionen är vet specialistföretagen för kakel och klinker. Dem kan du hitta till exempel på Byggkeramikrådets hemsida, www.bkr.se , där det finns en lista på medlemsföretag i Kakelföreningen.

Handmålad, grov kakelplatta, 15×15 cm, 35 kr/st, Ekeby bruk. 

Halkfritt golv

Det finns både oglaserade och glaserade klinkerplattor för golv. Stig Lodén påpekar vikten av att välja en golvplatta som inte är för hal. Om plattan är glaserad ska ytan vara avsedd för golv, vilket innebär att den är matt och/eller strukturerad.

– Det går i princip att göra en golvplatta helt halksäker. Men då blir ytan mycket grov och inte lika lätt att hålla ren som en blankare glaserad platta. Så ytstrukturen är ofta en kompromiss mellan halkskydd och rengörbarhet. Alltför porösa material bör undvikas på badrumsgolv – vilka plattor som är porösa kan ett specialistföretag tala om.

Var försiktig med trender

Generellt kan man säga att små plattor i ett stort rum ser plottrigt ut och för stora plattor i ett litet rum ser inte heller bra ut.

– Man strävar alltid efter harmoni, även om vad som är harmoniskt har mycket med tycke och smak att göra, säger Stig Lodén. 
– Keramik håller länge – välj inte alltför trendiga färger om du inte gillar att byta plattor ofta.

Glasmosaik Bizarra, 2×2 cm, 1 930 kr/kvm. Aqua Royal. 

Just nu är stora plattor populärt, vilket kan vara ett problem om du vill ha dem på golvet i badrummet. I regel är större plattor än 20×20 cm svåra att lägga med tanke på golvfallet och för att det ska bli bra runt golvbrunnen. Ofta lägger man en mindre platta, exempelvis 10×10 cm runt golvbrunnen och en större på övrig yta. Små plattor på ett golv har också en fördel genom att fogen fungerar som ett halkskydd.

Sätta plattor själv – inget för vem som helst 

Plattsättning är ett komplicerat jobb, yrkesutbildningen tar tre-fyra år. Det är viktigt att mäta, planera och räkna ut hur plattorna ska sitta. Det gäller att förutse problemen, till exempel att skärningarna kommer på rätt ställe så att ögat inte störs. Golvet ska luta mot golvbrunnen med rätt fall. Rätt lutning i underlaget får man genom spackling – ett jobb som kräver yrkeskunnande och vana.

Det är tillåtet för vem som helst att utföra jobbet på ett vedertaget sätt, det vill säga efter branschreglerna.

– Många händiga villaägare klarar säkert av att sätta plattor på mindre ytor som över diskbänken och på hallgolvet. Men i badrum är det extra viktigt att det blir rätt utfört. Ett felaktigt tätskikt kan få dyra konsekvenser, säger Stig Lodén.

Så rengör du kakel och klinker:

När plattorna väl sitter på plats ska de skötas rätt för att se lika fräscha ut som när badrummet är nytt. Alla keramiska plattor är lätta att hålla rena, speciellt glaserade, de kräver inget särskilt rengöringsmedel, vanligt vatten och ibland ett milt alkaliskt rengöringsmedel, brukar räcka.

Oglaserade plattor som har en vattenabsorption över cirka tre procent, görs bäst rena med såpvatten. Plattorna blir bara vackrare med åren eftersom såpan bildar en yta på plattan. Däremot bör oglaserade plattor med en vattenabsorption under tre procent göras rena med alkaliska medel (allrent). Såpa på dessa blir i stället en hinna som drar åt sig smutsen.

Mosovit, glaskeamik av returglas, 2,5×2,5 cm, 370 kr/kvm. Centro Kakel. 

Vad är vad?

Kakel är keramikplattor av relativt poröst material, s.k. lergods, som alltid är glaserade. Passar främst till väggar, både i våta och torra utrymmen men bara inomhus i vårt klimat.

Klinker är av s.k. stengods, ett tätare keramiskt material än kakel och passar därför utmärkt till både vägg och golv och ibland även utomhus. Klinkerplattor kan vara glaserade eller oglaserade. Passar både i våta och torra utrymmen.

Mosaik är små plattor av keramik eller glas, ofta mellan cirka 20×20 och 100×100 mm stora och levererade på kartor för monteringens skull. Finns både glaserad och oglaserad. Mosaik passar både i våta och torra utrymmen, i bland även utomhus och i pool. Ljus glasmosaik får ofta en mörkare ton när den monterats.

Sjösten är inte ett keramiskt material utan porös marmor som trumlats med sand för önskad ytstruktur.

Granitkeramik är plattor av porslinskvalitet som rekommenderas för alla ytor, både ute och inne. Används ofta på golv i offentlig miljö tack vara dess goda motståndsförmåga mot nötning. Finns i stora format, oglaserade eller glaserade och relativt tunna i förhållande till storleken.

Byggkeramikrådet har givit ut ”PERs Branschregler” (PER betyder PlattsättningsEntreprenörers Riksförening). Reglerna talar om vilka krav som ställs på underlag, tätskikt/förseglingar och arbetsutförande.

För en villaägare, som vill anlita hantverkare för att renovera sitt badrum, innebär branschreglerna en avsevärt förenklad upphandling av arbetet. Det räcker att se till att jobbet utförs enligt reglerna och att det utförs av någon som har en behörighetslegitimation. På rådets hemsida finns förteckningar över medlemsföretag i PER och andra behöriga företag.

Källa: Byggkeramikrådet

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar