Så sätter du kakel

Är det dags att byta ut kaklet i köket? Här hittar du en beskrivning av hur du gör det själv!

Så här sätter du kakel!Köksväggen i Turques Brillo

1. Fästmassa blandas med vatten enligt anvisningar på förpackningen och dras ut på väggunderlaget med en tandad spackel sedan massan arbetats in i ytan med en bruksslev eller liknande. Köket är inget våtutrymme så tätskikt behövs inte under plattorna. Dra inte ut mer fästmassa i taget än som kan plattsättas på cirka 10 minuter.

2. Kakelplattorna sätts i fästmassan. Placera plattan först några millimeter vid sidan om stället där den ska sitta och dra den sedan på plats och tryck fast. För att få jämnt avstånd mellan plattorna i höjdled använder man ett fogsnöre.

3. Efter cirka ett dygn har plattorna normalt fastnat och det är dags att dra bort fogsnöret och fylla fogarna med cementbunden fogmassa som blandas enligt anvisning på förpackningen. Dra ut fogmassan med en fogspackel. Arbeta diagonalt över fogarna tills de är väl fyllda.

4. Sedan fogmassan torkat i 20-30 minuter tvättas ytan med en våt och väl urkramad styv svamp. Arbeta diagonalt över fogarna. Skölj svampen ofta i rent vatten. När fogarna är torra ska vägg-ytan poleras med trassel eller en torr, mjuk trasa.

5. Fogar i vägghörn och mot bänkskivan fylls med silikonfogmassa av sanitetskvalitet. Fyll fogen från botten och till ytan med ”råge”. Spreja fogen lätt med vatten och diskmedel med en blomspruta. Jämna till ytan och dra därefter snabbt utefter hela fogen med plasthandske och ett finger doppat i vatten med diskmedel.

Foto: Stig Lodén, Susann Gson Engqvist

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar