Så sätter du kakel

Är det dags att byta ut kaklet i köket? Här hittar du en beskrivning av hur du gör det själv!


Så här sätter du kakel! Köksväggen i Turques Brillo 10×30. Pris 359 kr/ kvm. Centro Kakel & klinker.

1. Fästmassa blandas med vatten enligt anvisningar på förpackningen och dras ut på väggunderlaget med en tandad spackel sedan massan arbetats in i ytan med en bruksslev eller liknande. Köket är inget våtutrymme så tätskikt behövs inte under plattorna. Dra inte ut mer fästmassa i taget än som kan plattsättas på cirka 10 minuter.

2. Kakelplattorna sätts i fästmassan. Placera plattan först några millimeter vid sidan om stället där den ska sitta och dra den sedan på plats och tryck fast. För att få jämnt avstånd mellan plattorna i höjdled använder man ett fogsnöre.

3. Efter cirka ett dygn har plattorna normalt fastnat och det är dags att dra bort fogsnöret och fylla fogarna med cementbunden fogmassa som blandas enligt anvisning på förpackningen. Dra ut fogmassan med en fogspackel. Arbeta diagonalt över fogarna tills de är väl fyllda.

4. Sedan fogmassan torkat i 20-30 minuter tvättas ytan med en våt och väl urkramad styv svamp. Arbeta diagonalt över fogarna. Skölj svampen ofta i rent vatten. När fogarna är torra ska vägg-ytan poleras med trassel eller en torr, mjuk trasa.

5. Fogar i vägghörn och mot bänkskivan fylls med silikonfogmassa av sanitetskvalitet. Fyll fogen från botten och till ytan med ”råge”. Spreja fogen lätt med vatten och diskmedel med en blomspruta. Jämna till ytan och dra därefter snabbt utefter hela fogen med plasthandske och ett finger doppat i vatten med diskmedel.

Foto: Stig Lodén, Susann Gson Engqvist

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar